ازدواج سفید
ازدواج و رابطه جنسی پدیدهای است که از دیرباز و از زمان پیدایش انسان بوده و تا به امروز نیز ادامه داشته است، اما فرهنگ بشر به مرور و در قرن 21 دچار انقلابی در عرصه روابط جنسی شد و یکی از این تغییرات افزایش تعداد افرادی است که پیش از ازدواج، اقدام به همخانگی بدون ازدواج میکنند .
امروزه در کشور ما نیز این نوع جدید از زندگی مشترک دیده میشود. این نوع از زندگی مشترک که بیشتر در بین جوانان رواج یافته است، ازدواج سفید نامیده میشود .
مفهوم ازدواج سفید
شروع زندگی مشترک زیر یک سقف، با توافق دو طرفه بین زن و مرد و بدون ثبت رسمی، قانونی و حقوقی ازدواج سفید (white marriage) تعریف میشود .
به عبارت دیگر همخانگی بدون ازدواج یا ازدواج سفید پدیدهای است که دختر و پسر با یکدیگر زندگی میکنند و رابطه جنسی دارند، بیآنکه پیوند رسمی ازدواج و رابطه زن و شوهری وجود داشته باشد .
تاریخچه
ازدواج سفید یکی از شیوههای مرسوم زندگی در غرب است . این مسئله نخستین بار در ایالات متحده آمریکا و در پی جنبشی که “جنبش آزادی زنان” نام گرفت، پدیدار شد.
هدف این جنبش ظاهرا برقراری شرایط عادلانه و برابر برای زنان بود. اما بعدها “انقلاب جنسی” نام گرفت و یکی از نتایج آن گسترش روابط جنسی پیش از ازدواج و ازدواج سفید بود که به غلط “آزادی زنان” نام گرفت .
به مرور زمان این پدیده وارد سایر جوامع گردید و در حال حاضر زندگی مشترک بدون ازدواج در بعضی از جوامع به مرحلهای عادی در روند آشنایی دو فرد تبدیل شده است .
ازدواج در ایران به شکل رسمی و سنتی و با پیروی از آداب و رسوم خاص فرهنگی و قوانین مذهبی صورت میگیرد، با این حال تغییرات اجتماعی، کشمکشهای فرهنگی الگوهای سنتی و مدرن و تا حدی تبعیت از فرهنگ غرب باعث شد که این نوع ازدواج راه خود را به ایران باز کند .
البته بهتر است ریشههای این موضوع را در شرایط اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… جامعه ایران جستوجو کرد و نباید به صورت کورکورانه این پدیده را به صورت کامل مرتبط به نفوذ فرهنگ غربی در نظر گرفت .
عوامل شکلگیری در جامعه ایران
مشکلات اقتصادی، عدم امنیت شغلی و در آمد کافی، بالا رفتن آمار طلاق زوجین که باعث کاهش انگیزه جوانان برای ازدواج رسمی میشود، محک زدن رابطه و شناخت بیشتر، نداشتن اعتقاد به ازدواج رسمی، عدم مسئولیتپذیری نسبت به قواعد ازدواج .
تغییرات فرهنگی، آزادی انتخاب فردی و حق بر بدن، عدم اعتماد افراد به یکدیگر، سست شدن اعتقادات مذهبی، افزایش مردان تنها و زنان بیوه ناشی از طلاق، تعهد مالی کمتر در رابطه و رهایی از هفت خان ازدواج، تنوع طلبی مردان و زنان و…
پیامدها و آسیب های ازدواج سفید از نظر جامعه شناختی
ازدواج سفید با عدم پذیرش و حمایت عاطفی و مالی از طرف خانوادهها روبهرو میشود.
این نوع ازدواج میل به متعهد شدن در ازدواج و پایبندی به این تعهدات را کاملا از بین میبرد . فردی که حاضر به پذیرش مسئولیت یک خانواده نباشد در قبول کردن مسئولیتهای سنگینتر و مهمتر جامعه نیز مشکلاتی خواهد داشت .
فرزندان حاصل از ازدواج سفید بیشترین لطمه را متحمل میشوند، چراکه چنین ازدواجی در ایران ثبت نمیشود و سرنوشت فرزندان آنان پس از تولد مشخص نیست، این مسئله هزینههای اضافی فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را به بار می آورد.
بارداریهای ناخواسته و عوارض بهداشتی ناشی از سقط جنین غیرقانونی از تبعات دیگر ازدواج سفید است .
پس از اتمام چنین روابطی معمولا زنان بیشترین لطمه را میبینند و در جوامعی مانند ایران مورد طرد بیشتر افراد جامعه و خانواده قرار میگیرند. این مسئله ممکن است آنها را به سمت آسیبهای اجتماعیای مانند اعتیاد سوق دهد .
احتمال ازدواج رسمی و دائمی در چنین ارتباطی بسیار کمتر است. نتیجه یک تحقیق ملی در آمریکا از خانوادهها و خانوارها با حجم نمونه 13 هزار نفری نشان داد که که در حدود 40 درصد از زوجهای هم خانه در آمریکا بدون آنکه به ازدواج برسند از هم جدا میشوند .
احتمال جدایی زوجین درگیر با ازدواج سفید به مراتب بیشتر از ازدواج رسمی است، چرا که زوجین تعهدی نسبت به هم ندارند و به راحتی میتوانند گزینه جدایی را انتخاب کنند .
از آنجایی که زوجها در این پدیده هیچ تعهد و حمایت مالیای در برابر همسر خود ندارند، بنابراین بیشتر اوقات خود را به تفریحات دوران مجردی میگذرانند و احتمال خیانت جنسی در این نوع ازدواج، بسیار بیشتر از ازدواج رسمی است .
در چنین ارتباطی زوجین تعهد قانونی و شرعی نسبت به یکدیگر ندارند و پس از جدا شدن نمیتوانند مدعی حق و حقوقی نسبت به یکدیگر باشند.
ازدواج سفید باعث بالا رفتن سن ازدواج رسمی در بین جوانان میشود .</p
پیامدها و آسیب های ازدواج سفید از نظر روان شناختی
تحقیقات نشان داده است: زنان در چنین رابطههایی بیش از انواع دیگر ازدواج مورد خشونت خانگی قرار میگیرند و این مسئله باعث بروز تعارضها و درگیریهای روانی میشود .
کاهش فرزندآوری و کاهش شانس مادر شدن دختران و احساس فریب خوردگی از سایر مشکلاتی است که میتواند منجر به بروز ناراحتیهای روانی در زنان شود .
در ازدواج سفید آنچه بسیار به چشم میآید احساس عدم امنیت روانی برای هر دو طرف و خصوصاً برای دختران و زنان است و از آنجا که شخصیت زنان بسیار هیجانی، لطیف و بر اساس ظرائف و پیچیدگیهای خاص آنها طراحی شده اینگونه روابط تأثیر مخرب و فاجعه آمیزی بر ذهن و روان آنها بر جای میگذارد .
تحقیقات نشان دادهاند که میزان بروز افسردگی و اضطراب، ناامیدی، رضایت عاطفی پایین هر دو طرف در ازدواج سفید بیشتر از زوجهایی است که ازدواج رسمی داشتهاند .
دیدگاه خود را بنویسید