روانشناسی نوزاد

بارها و بارها در مورد اهمیت دوران نوزادی و اینکه روانشناسی نوزاد به طور صحیح تا چه حد می تواند در آینده هر شخص تاثیر گذار باشد ، شنیده ایم .

اما آیا واقعا در دوران نوزادی کودک آگاهی دارد؟

رفتار های نهادینه شده در نوزاد را می توان در دوران کودکی و حتی بعد تر اصلاح نمود؟

ابزاری که نوزاد در اختیار دارد تا اعتراض خود را بیان کند ، چیست ؟

مهمترین ویژگی هر نوزادی آنجاست که به سبب ویژگی های روانشناختی و فیزیولوژیکی ، نوزادان بلافاصله بعد از به دنیا آمدن ، قادر به صحبت کردن نمی باشد .

اما این صحبت نکردن به منزله این نیست که نوزاد شما حرف مهمی برای گفتن ندارد و والدین می بایست با علم روانشناسی نوزاد آشنایی داشته باشند . چرا که در طول عمر یک فرد، دوره نوزادی فرد به مراتب نسبت به سایر دوره های زندگی خود نیاز بیشتری به افراد دیگر دارد.

اما چون گاهی اوقات از نوزاد غافل می شویم و او نیز نمی تواند با صحبت کردن ، کمبود ها را بیان کند ، فکر می کنیم کودکی غرغرو و بد اخلاقی را در آینده ای نزدیک خواهیم داشت . و برای اصلاح رفتار های ناپسند کودک باید به روانشناس کودک مراجعه کنیم .

ویدیو خلاصه روانشناس نوزاد و بررسی روانشناسی رفتار های نوزادان 

پس نتیجه می گیریم اطرافیان نوزاد به خصوص پدر و مادر وی ، می بایست از قبل خود را برای قبول چنین مسئولیت مهمی آماده کرده باشند . اگر چنین نباشد

ابزار های ارتباطی نوزاد

یکی از چیزهایی که والدین قبل از به دنیا آمدن نوزاد خود باید نسبت به آن آگاهی و علم کافی داشته باشند ، ابزار هایی می باشد که نوزاد بعد از تولد خود بکار می گیرد تا برای بیان احساسات خود از آنها بهره ببرد .

دلیل گریه نوزاد (روانشناسی گریه نوزاد)

یکی از مهمترین این ابزار ها که گاهی نیز برای پدر و مادر چالش برانگیز خواهد بود ، گریه می باشد . در این بخش به روانشناسی گریه نوزاد می پردازیم :

گریه نوزاد می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله :

  • تشنگی و گرسنگی
  • خواب آلودگی و نیاز به استراحت
  • گرمای بیش از حد
  • رنج کشیدن ازدرد اعضای داخلی بدن
  • ترسیدن
  • پوشک کثیف

این دسته از عوامل ، مهمترین و عمده دلایلی می باشد که کودک در مواجه با آن ها از ابزاری به نام گریه استفاده می کند . والدین می بایست بر حسب درکی که از اطراف نوزاد و وضعیت جسمانی نوزاد دارند ، هرچه سریعتر نسبت به تغییر این شرایط واکنش نشان بدهند .

روانشناسی دلایل گریه نوزادان

زبان بدن نوزاد

دومین ابزاری که برای روانشناسی نوزدا نیاز است تا والدین با آن آشنا شوند ، زبان بدن نوزاد یا body language  می باشد .

والدین هر نوزاد باید بدانند که هر رفتار از نوزاد قطعا منتقل کننده پیام هایی از طرف او به شماست .اگر پدر و مادر نوزاد بتوانند این پیام ها را که از طرف نوزاد به آن ها داده می شود را درک کنند و سپس به دنبال بوجود آوردن شرایط مناسب برای نوزاد باشند ، قطعا نوزاد شادتر و خوش خلق تری دارند و در طرف مقابل هم شرایط صادق است .

اگر والدین به نوزاد و نیاز هایی که دارد پاسخ بجا و مناسبی را ندهند ، نوزادی عصبانی و بد اخلاق دارند که ممکن است این عصبانیت در شخصیت نوزاد نهادینه بشود و در کودکی و حتی نوجوانی وی ، برای پدر و مادر مشکل ساز بشود .

 روانشناسی زبان بدن کودک 

1- مکیدن انگشت شست : تقریبا تمامی پدر مادران تجربه دیدن صحنه ای که فرزندشان در حال مکیدن شدید انگشت شستشان می باشد را داشته اند .این اتفاق به منظور نمایش و اظهار گرسنگی می باشد و نشان می دهد که می بایست عمل شیر دهی به نوزاد  انجام شود .

2- جمع کردن پا ها در سینه : انجام این حرکت از نوزاد نمایش دهنده وجود دردی در دل می باشد و این ناراحتی می تواند ناشی از یبوست یا اسهال باشد .

3- مالیدن چشم ها به وسیله دست : این حالت می تواند نشانه ای برای بیان خستگی نوزاد باشد و والدین نیز می بایست شرایط را برای استراحت و خوابیدن نوزاد فراهم آورند .

4- مالیدن گوش ها :

مالیدن گوش ها توسط نوزاد می تواند دو دلیل عمده داشته باشد :

  • ممکن است گوش نوزاد دچار عفونت شده باشد و والدین در مواجه با این شرایط می بایست سریعا به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند .
  • گاهی اوقات نیز به سبب آنکه گوش اجزایی از بدن نوزاد می باشد که از دیده او پنهان می باشد ، با دست زدن به گوش خود متوجه وجود آن می شود و به نوعی گوش خود را کشف می کند .

اما سوال اصلی برای والدین این است که از کجا متوجه شویم ،کدامیک از این دو حالت اتفاق افتاده است ؟

جواب روانشناسان به والدین این است که شما می بایست حالت چهره و میمیک صورت نوزاد را در نظر داشته باشید.اگر کودک با حالت بغض و گریه در حال مالیدن گوش های خود بود ، شک و گمان شما به سمت امکان وجود عفونت هدایت بشود و اگر حالت صورت نوزاد شما کنجکاوانه بود ، احتمال می رود که کودک شما از آنکه گوش خود را کشف کرده است ، شادمان است!

 

زبان بدن نوزاد

باور های غلط در تربیت کودکان :

باوری غلطی که گه گاه بین خانواده های ایرانی شنیده می شود این است که  : “بچه باید از اول روی پای خودش باشه “ و دلیل این حرف خود را آن می دانند که این کار باعث جلوگیری از وابستگی بیش از حد به والدین می شود .

در روانشناسی نوزاد این باور از ریشه غلط می باشد زیرا همانطور که گفته شد نوزادن و اطفال برای بیان نیازهای خود زبانی ندارند و وابسته ترین دوره زندگی هر شخصی ، نوزادی او می باشد ، این کار که کودک را در مواقعی از توجه خود محروم کنیم به همان اندازه که وابستگی شدید می تواند مخرب باشد ، تاثیر بدی در ذهن او بگذارد .

2 دیدگاه

  1. Avatar
    فاطمه حیدری جولای 20, 2020 در 5:41 ب.ظ پاسخ

    سلام.
    من ۲ ماهه که صاحب یه دختر شدم
    دختر من با دیدن افراد غریبه شروع به گریه کردن میکنه
    میخاستم بدونم دلیلش چیه
    و ایا روانشناسی نوزاد میتونه به من کمک کنه

  2. Avatar
    نگار رحیمی اکتبر 31, 2022 در 5:10 ب.ظ پاسخ

    مشکل منم همینه…میشه کمکم کنین

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم