اختلال پارانوئید :

اختلال پارانوئید یا شخصیت شکاک و بدگمان یکی از رایج ترین اختلالات روانی حال حاضر دنیا می باشد .

داشتن توهم در مورد آزار رساندن دیگران ، ترس بی دلیل  و عدم اعتماد به افراد در زندگی شخصی و اجتماعی علائمی می باشند که بعد از درگیری شخص به اختلال پارانوئید به سراغ وی خواهد آمد و به مرور زمان پارانوئید کنترل نشده می تواند زندگی فرد را از مسیر اصلی و برنامه ریزی شده ، دور نماید .

چه کسانی در معرض پارانویئد هستند ؟

در زندگی امروزه که تقریبا تمام افراد در معرض استرس و فشار روانی و عصبی هستند ، می توان گفت که عامه مردم زمینه پارانوئید را در خود حس می کنند اما  اگر این استرس و فشار ها در مدت زمان طولانی در فرد حس شود و او عملکرد جسمی و روانی وی را تحت تاثیر خود قرار بدهد ، (چیزی حدود 6 ماه )امکان ابتلاء به این اختلال روانی در فرد بسیار زیاد می باشد .

تست پارانوئید :

بدون انجام تست پرانوئید توسط یک روانشناس خوب نمیتوانیم بر روی خود یا دیگری برچسب زد . برای این تست حتما باید به روانشناس و متخصص مراجعه کنید .  روانشناس با بررسی روانی شما و طرح پرسش های گوناگون و انجام تست های مربوطه اقدام به بررسی وضعیت روانی شما می پردازد .

چند مورد از علائم پارانوئید : عدم اعتماد به نفس شدید ، سوء ظن و بدگمانی بیش از حد به افرادی که با آنها مراوده دارند ، حس خیانت نسبت همسر یا سایر اعضای خانواده و …. باشد .

اختلالات جسمی پارانوئید :

پارانوئید کنترل نشده علاوه بر آسیب های روانی و ذهنی که به شخص بیمار وارد می کند می تواند زمینه بیماری های جسمی و حرکتی همچون :

  • هانتینگون
  • پارکینسون
  • سکته مغزی
  • آلزایمر یا انواع بیماری ها زوال عقلی

را در شخص مبتلا ایجاد کند .

اختلال پارانوئید شخصیت شکاک

اختلالات روانی ناشی از پارانوئید :

پارانوئید در ابتدا با علائم روانی و عصبی در فرد ظاهر می شود و اگر شخص به دنبال راه حل و چاره جویی درباره این اختلال نباشد به مرور زمان کم کم اختلالات جسمی به سراغ وی خواهند .

اختلالات روانی مثل :

  • افسردگی
  • شخصیت دو قطبی
  • ترس غیر منطقی و واهمه از عادی ترین اتفاقات رومزه
  • مجادله لفظی و جسمی با افراد از روی بدبینی و شکاکی

در فرد دیده می شود .

 

پارانوئید و طلاق

اختلال پارانوئید می‌تواند تأثیر زیادی بر روابط زناشویی و زندگی خانوادگی داشته باشد. همانطور که گفته شد، افراد مبتلا به این اختلال معتقدند که دیگران در توطئه‌هایی علیه آن‌ها دست دارند و قصد دارند به آن‌ها آسیب برسانند. این تفکرات و باورها، ممکن است به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روابط زناشویی تأثیرات منفی بگذارند. از جمله این تأثیرات منفی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. ناامنی و نگرانی مداوم: افراد مبتلا به پارانوئید اغلب در حال احساس تهدیدها و ترس از آسیب‌هایی علیه خود هستند. این حس ناامنی و نگرانی مداوم، می‌تواند به تداخل و تنش در رابطه زناشویی و زندگی خانوادگی منجر شود.
  2. عدم اعتماد به همسر: باور اشتباهی که همسر قصد دارد به شخص مبتلا به پارانوئید آسیب برساند، می‌تواند منجر به کاهش اعتماد و شک‌های مداوم نسبت به همسر شود. این می‌تواند به تضعیف ارتباط عاطفی و روابط زناشویی بین زوجین منجر گردد.
  3. ایجاد تنش و مشاجره‌های مکرر: باورهای پارانوئیدال ممکن است به راحتی منجر به مشاجره و نزاع‌های مکرر بین زوجین شود. این موضوع می‌تواند به کاهش همبستگی و اتحاد زوجین و در نهایت به تعارضات بیشتر و حتی طلاق منجر گردد.
  4. عدم تعامل و اجتناب از روابط اجتماعی: افراد مبتلا به اختلال پارانوئید اغلب تمایل دارند از روابط اجتماعی و تعامل با دیگران اجتناب ورزند. این می‌تواند به انزوا طلبی و ایزوله شدن از جوامع و گروه‌های اجتماعی منجر گردد، که در نهایت بر روابط زناشویی و زندگی خانوادگی نیز تأثیر خواهد گذاشت.

توجه کنید که پارانوئید، تنها یکی از عوامل ممکن در مشکلات زناشویی و طلاق است و هر زنجیره علّی می‌تواند در هر مورد منحصر به فردی، متفاوت باشد. مهم است که در صورت وجود مشکلات زناشویی ناشی از اختلال پارانوئید، با مراجعه به روانشناس و مشاور طلاق، درمان و مشاوره مناسب را دریافت نمایید.

 

درمان پارانوئید :

برای درمان اختلال پارانویید همواره دو راه حل برای بیماران وجود دارد که بسته به اینکه پارانوئید در فرد تا چه ریشه داشته باشد و چه مدت زمانی با این اختلال دست و پنجه نرم کرد باشد ، پزشکان یکی از این راه های را برای درمان افراد برمی گزینند .

۱- روان درمانی پارانوئید :

در روان درمانی پزشک و مشاور سعی می کند تا با روانکاوی و آنالیز آنکه چه چیزی شما را تحت تاثیر خود قرار داده است ، متوجه شود ریشه این ترس همگانی چیست ؟ و به مرور زمان و در طی جلسات سعی می کند تا شما را با ترس ها و چیز هایی که شما را شکاک می کند ، روبرو کند تا با بحث و گفتگو پیرامون این ترس ها به یک نتیجه منطقی برسید و شما را از شر این اختلال آزاد می سازد .

۲- دارو درمانی :

هنگامی که مدت زمان طولانی ای از ابتلا شما به پارانوئید بگذرد و شما مدت زمان طولانی ای را با این اختلال زندگی کرده باشید ، بسته به تشخیص پزشک یا مشاور علاوه بر روان درمانی ، دارو درمانی نیز در روند بهبود سلامت جسم و روح شما به کمک خواهد آمد .

راه های جلوگیری از پارانوئید :

همانطور که گفته شد ، در زندگی امروز که بی شک تمام افراد دنیا تحت تاثیر فشار های روانی و جسمی قرار می گیرند ، زمینه پارانوئید در جامعه به شدت احساس می شود اما با در نظر گرفتن چند نکته ساده و کاربردی و چند تمرین می توان تا حد قابل قبولی امکان درگیری را با این اختلال را کاهش داد .

  • رژیم غذایی سالم و متعادل و متنوع
  • ورزش
  • خواب مناسب و کافی
  • دوری از جنجال های عصبی و فکری
  • دوری از مصرف مواد مخدر و الکل
  • مطالعه در زمینه کنترل و مدیریت استرس
  • مدیتیشن

در مدت زمان کوتاهی می تواند ، شما را از ترس و استرسی که در نهایت به پارانوئید منجر می شود، دور کند .

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم