سنین نوجوانی از مهمترین سنین رشد و نمو فرزند شما است که شخصیت فرزند شما در این سنین شکل می گیرد ، پس باید توجه زیادی به آن داشته باشید .

بسیاری از نوجوانان در این سنین ممکن است دچار مشکلات مختلف همچون مشکلاتی در درس خواندن ، مشکل در تمرکز و دقت وی ، عدم سازگاری با والدین ، عدم سازگاری با سایر اعضای خانواده ، پرخاشگری و … شوند .

والدین بهتر است برای حل چنین مشکلاتی از یک روانشناس نوجوان کمک بگیرند تا بتوانند به بهترین شکل با مشکلات پیش آمده برخورد کنند و از پیشروی آن جلوگیری کنند .

روانشناس نوجوان ، با خلق و خو و همچنین رفتارهای یک نوجوان آشنا می باشد و می تواند به شما در حل مشکلات فرزندتان یاری رساند تا فرزند شما دوره نوجوانی و بلوغ خود را به بهترین شکل پشت سر گذارد .

روانشناس نوجوان 

روانشناس نوجوان فردی است که با خلق و خوی نوجوان ، رفتارها و واکنش های وی آشنا می باشد . همچنین از تمامی مشکلاتی که ممکن است برای نوجوان شما پیش آید آگاهی کافی دارد . به‌ علاوه روانشناس نوجوان علم درمان و حل این گونه مشکلات را نیز دارا می باشد .

روانشناس نوجوان با تکیه بر علم روانشناسی خود ، دلسوزی و بررسی رفتارهای نوجوانان با والدین ، سایر اعضای خانواده ، دوستان و … می ‌کوشد تا مشکلات نوجوان را ریشه یابی کند و سپس با کمک والدین به درمان و حل این گونه مشکلات بپردازد .

روانشناس نوجوان خوب

فرزند شما می تواند با کمک یک روانشناس نوجوان خوب ، دوران بلوغ خود را به خوبی سپری کند و شرایط زندگی وی بهتر شود . همچنین فرزند شما با کمک روانشناس نوجوان می‌ تواند رابطه مناسب و صحیح با والدین و جامعه اطراف خود برقرار کنند و برای ورود به دوره بزرگسالی آماده شود .

دوره نوجوانی چه دوره ای است ؟

دوره نوجوانی دوره ای است که کودک را از دوره کودکی (در این دوره نیاز به روانشناس کودک خواهید داشت) به دوره بزرگسالی سوق می دهد . این دوره با بلوغ همراه است و تغییرات چشم گیری همچون تغییرات جسمی ، جنسی ، رفتاری ، شخصیتی و … ایجاد می ‌کند و نوجوان و والدین وی را با چالش ‌های بسیار زیادی روبرو می کند . این چالش ها می تواند شامل تغییرات عاطفی ( به ویژه در دخترها ) ، افسردگی ، اعتیاد ، اضطراب و استرس و … شود .

دوره نوجوانی دوره رشد و نمو می باشد و باید به آن بسیار توجه کرد . چرا که شخصیت فرد در این دوره شکل می ‌گیرد و او را برای ورود به دنیای جدید آماده می کند .

به طور کلی سن نوجوانی و دوران بلوغ با توجه به شرایط زندگی و محیط زندگی نوجوان متفاوت است اما به طور میانگین ، دوره نوجوانی از سن ۱۱ سالگی شروع می شود و تا ۱۸ ، ۱۹ سالگی ادامه دارد .

دوره نوجوانی خود به سه دوره تقسیم می ‌شود که در این قسمت به این سه دوره اشاره می ‌کنیم :

دوره اوایل نوجوانی که از حدود سنی یازده سالگی شروع می‌ شود و تا ۱۴ سالگی ادامه دارد ‌. نوجوان در این دوره بلوغ سریع را تجربه می کند و تغییرات جسمانی در او رخ می دهد .

دوره اواسط نوجوانی که تقریبا از سن ۱۴ سالگی شروع می‌شود و تا ۲ سال یعنی تا ۱۶ سالگی به طول می انجامد . در این دوره تغییرات ناشی از بلوغ تقریباً تکامل یافته است .

دوره اواخر نوجوانی که از حدود ۱۶ سالگی تا ۱۸ ، ۱۹ سالگی در بر می گیرد . در این بازه زمانی نوجوان از کودکی به صورت کامل خارج شده و به یک بزرگسال تبدیل می شود . در این دوره نوجوان ، چه از نظر جسمی و چه از نظر ذهنی به یک فرد تکامل یافته تبدیل می شود و آماده ورود به جامعه است .

نیاز به روانشناس نوجوان در تغییرات دوره جوانی

تغییرات جسمی :

اولین نشانه شروع دوره نوجوانی و شروع دوران بلوغ ، تغییرات جسمانی می باشد . معمولا تغییرات جسمانی با رشد استخوان ها ، تغییر در چهره ، رشد قسمت های مختلف صورت و … در نوجوان نمایان می شود و نوجوان را از حالت کودکی خارج می کند و به سمت بزرگسالی سوق می دهد .

تغییرات جسمانی در هر نوجوانی طی روند و با سرعت خاصی رخ می دهد که عواملی همچون وراثت ، تغذیه ، شرایط زندگی و … می تواند بر چگونگی روند رشد جسمانی و همچنین سرعت رشد جسمانی نوجوان بسیار تاثیر گذار باشد .

تغییرات ذهنی و شناختی :

زمانی که فرزند شما به دوره نوجوانی قدم می گذارد ، از نظر ذهنی و شناختی دچار تغییراتی می شود . به عنوان مثال تمامی اهداف ، باورها ، معیارهای زندگی ، معیارهای انتخاب دوست ، چگونگی ارتباط با محیط پیرامون و … نوجوان ممکن است دستخوش تغییرات بسیار زیادی شود .

برخی از این تغییرات می ‌تواند مثبت باشد و به زندگی آینده نوجوان شما کمک کند و برخی دیگر می ‌تواند منفی باشد و تاثیرات نامناسبی بر روی آینده نوجوانی شما بگذارد . پس بهتر است با قدم گذاشتن نوجوان شما در این دوره ، به او توجه بیشتر کنید و نظارت بهتری داشته باشید و به او کمک کنید که بهترین تصمیمات را در این دوره بگیرد . شما می توانید در این زمینه با یک روانشناس نوجوان مشورت کنید و از او کمک بگیرید .

تغییرات جنسی :

به طور کلی می توان گفت هدف اصلی دوره بلوغ و نوجوانی ، آماده کردن جنسی فرد برای تولید مثل می باشد . تغییرات جنسی باعث تغییر در میزان ترشح غدد جنسی ، غدد هیپوفیز و همچنین غدد کلیوی می شود . ایجاد تغییرات در میزان ترشح این غدد با علائمی نظیر رشد قدی نوجوان ، ظاهر شدن جوش بر روی صورت نوجوان و … همراه است .

زمانی که در نوجوان شما تغییرات جنسی صورت می گیرد ، ممکن است نوجوان شما پرخاشگر شود و رفتارهای نامناسبی از خود نشان دهد اما شما می بایست با دلسوزی و کمک یک روانشناس نوجوان ، بهترین برخورد را با اینگونه رفتار ها داشته باشید تا نوجوان شما این دوره را به خوبی پشت سر بگذارد .

مشاوره بهترین پیشگیری برای مشکلات جوانی

با شرکت در جلسات مشاوره نوجوان می توانید از بسیاری از مشکلات متداول دوره جوانی و نوجوانی جلوگیری کنید

برخی از این مشکلات عبارتند از:

عدم ثبات در هویت :

زمانی که فرد وارد دوره نوجوانی می شود ، تمامی عقاید ، هدف ها ، معیارهای انتخاب دوستان ، شیوه ی زندگی و در کل هویت وی ممکن است دستخوش تغییراتی شود . گاهی این تغییرات مثبت و گاهی منفی می باشد . نوجوان شما با کمک یک روانشناس نوجوان دلسوز می تواند بهترین تصمیمات را در این دوره بگیرد .

اضطراب و استرس :

به طور کلی اضطراب و استرس در نوجوانان دیده می شود . اما گاهی میزان این اضطراب بیش از حد افزایش پیدا می کند و به یک اختلال تبدیل می شود مانند اختلال اضطراب اجتماعی . این اختلال می تواند زندگی روزمره نوجوان را مختل کند و همچنین می تواند مشکلات بسیاری را در تحصیل نوجوان ایجاد کند . شما می توانید با کمک یک روانشناس نوجوان ، این از بروز این اختلال جلوگیری کنید و در صورت ابتلای نوجوان به این اختلال ، آن را درمان کنید .

افسردگی و انزوا :

نوجوانان در سنین بلوغ ، ممکن است تغییرات عاطفه را تجربه می کنند . در برخی از نوجوانان این تغییرات به صورت گذرا و کوتاه مدت می باشد که جای نگرانی نیست . اما گاهی اوقات این تغییرات احساسی و عاطفه ممکن است طولانی مدت شود که در این صورت می بایست این مشکل را با یک روانشناس نوجوان خوب در میان بگذارید . چرا که ممکن است نوجوان شما درگیر افسردگی شده باشد . از علائم و نشانه های افسردگی نوجوانان می توان به مشکل در تمرکز و افت تحصیلی اشاره کرد . همچنین خشم ، عصبانیت های بیش از حد ، بی میلی نسبت به امور مختلف ، ایجاد تغییراتی در خوابیدن و … از دیگر علائم افسردگی در نوجوانان می باشد .

پرخاشگری :

پرخاشگری از جمله شایع ترین اختلالاتی است که ممکن است نوجوان شما به آن مبتلا شود . اگر پرخاشگری نوجوان شما در سنین بلوغ درمان نشود ، می تواند تاثیرات منفی در زندگی آینده نوجوان شما بگذارد . پس بهتر است در صورت مشاهده پرخاشگری های پی در پی نوجوان به روانشناس نوجوان مراجعه کنید و از او کمک بگیرید .

عدم اعتماد به نفس :

برخی از نوجوانان در سن بلوغ اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و نمی توانند ارتباطی موثر با دنیای پیرامون خود برقرار کنند و به انزوا کشیده می شوند . عدم عزت نفس می تواند زندگی آینده نوجوان شما را تحت تاثیر مستقیم قرار دهد . پس می توانید برای حل کردن این مشکل از یک روانشناس کمک بگیرید .

افت تحصیلی :

از آنجایی که نوجوان در سن بلوغ ، دچار تغییرات عاطفی ، رفتاری ، روانی و … می شود ، ممکن است به علت درگیری ذهن

اعتیاد :

اعتیاد یکی از پر خطر ترین اتفاقاتی است که ممکن است در سنین بلوغ برای نوجوان شما پیش آید . گاهی نوجوان به علت مشکلات خانوادگی ، ارتباط با افراد ناسالم ، عدم نظارت درست و صحیح بر تربیت وی و … می تواند در دام اعتیاد بیوفتد و مشکلاتی را برای خود و خانواده خود ایجاد کند . این اعتیاد می تواند ، اعتیاد به مواد مخدر ، اعتیاد به مصرف بیش از حد سیگار و یا حتی اعتیاد به استفاده از گوشی موبایل خود باشد . شما می بایست بر نوجوان خود نظارت کامل داشته باشید و در مراحل مختلف از یک روانشناس نوجوان کمک بگیرید که نوجوان شما درگیر این گونه مشکلات نشود . همچنین در صورت بروز این مشکل می توانید با کمک روانشناس آن را مهار و درمان کنید .

مشاوره نوجوان

مشاوره نوجوان :

مشاوره نوجوان به تمامی نوجوانان و والدین آن ها پیشنهاد می شود . زمانی که فرزند شما وارد دوره نوجوانی می شود ، دچار تغییرات بسیار زیادی از نظر جنسی ، جسمی ، ذهنی و … می شوند و از نظر روحی و روانی آسیب پذیر می شوند .

برای اینکه نوجوان شما بتواند این دوره را به بهترین شکل سپری کند و تغییراتی مثبت در او شکل گیرد ، می بایست رفتارهای او را درک  کنید و به درستی با او رفتار کنید .

چرا مشاوره نوجوان  الزامیست

شما می توانید با شرکت در جلسات مشاوره  نوجوان ، مهارت چگونه رفتار کردن با نوجوان خود را بیاموزید . همچنین روانشناس نوجوان طی جلسات مشاوره ، با اخلاقیات ، روحیات ، باورها ، مشکلات و … نوجوان شما آشنا می شود و شما را از تمامی این گونه مشکلات آگاه می سازد .

به علاوه روانشناس نوجوان طی جلسات مشاوره می کوشد به شما و نوجوان شما بیاموزد که چگونه با یک دیگر ارتباطی مفید و موثر برقرار کنید . تا دوره نوجوانی فرزند شما به بهترین شکل سپری شود .

چه زمانی باید به روانشناس نوجوان مراجعه کرد ؟

بسیاری از افراد بر این باورند که زمانی می بایست به روانشناس نوجوان مراجعه کرد که حال نوجوانشان خوب نیست و در حالت بحرانی قرار دارد . به عنوان مثال زمانی که یکی از سه نشانه زیر را در نوجوان خود مشاهده کردند ، تصمیم می گیرند که به روانشناس خوب مراجعه کنند .

گاهی رفتارهای خشونت آمیز نوجوان شما ممکن است آنقدر جدی و حاد شود که نوجوان شما سعی می کند به خود آسیب برساند . وی این کار را با خودزنی ، کوبیدن سر یا مشت به دیوار ، کندن مو ، تیغ زدن قسمت های مختلف بدن و … انجام می دهد ‌.

در بعضی از نوجوانان اعتیاد به مواد مخدر سیگار و یا حتی اعتیاد به انجام یک کار خاص ممکن است رخ دهد و گاهی آنقدر این احتیاط شدید می ‌شود که ممکن است خطرات و آسیب های زیادی برای نوجوان شما به همراه داشته باشد .

گاهی اوقات نوجوان شما از خود ، زندگی خود ، درس ، خانواده و … احساس ناامیدی و نارضایتی دارد و حتی ممکن است با شما و یا دوستان خود در رابطه با خودکشی صحبت کرده باشد و یا حتی اقدام به خودکشی کند .

(این مورد بسیار حائز اهمیت می ‌باشد چرا که آمار خودکشی در سنین نوجوانی در کشور ما بسیار زیاد است . پس بهتر است هر چه سریع تر به یک روانشناس نوجوان مراجعه کنید . چرا که یک لحظه غفلت می تواند یک عمر ناامیدی به همراه داشته باشد . )

بهترین زمان برای مراجعه به روانشناس نوجوانان

بسیاری از افراد زمانی که یکی از نشانه‌های فوق را می ‌بینند به روانشناس نوجوان مراجعه می کنند . اما این امر کاملا نادرست است . شما می توانید زمانی که نشانه‌ های شروع دوران بلوغ را در فرزند خود مشاهده کردید ، به روانشناس نوجوان مراجعه کنید و با این کار می‌ تواند از بروز مشکلات حاد و جدی برای فرزند خود جلوگیری کنید و چگونگی رفتار با نوجوان خود را بیاموزید .همچنین می‌توانید از مشاوره خانواده استفاده کنید. 

2 دیدگاه

  1. Avatar
    حسین نوامبر 27, 2022 در 7:48 ب.ظ پاسخ

    خانم دکتر شقایق درویشی عزیز
    به جرات میتونم بگم جز بهترین های ایران در روانشناسی هستید
    ارامشی که دارم بدون شک به خاطر همراهی شما هستش.
    سالم و سلامت باشید.

    • Avatar
      مونا نوامبر 27, 2022 در 8:28 ب.ظ پاسخ

      واقعا که همینطوره

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم