/, روانشناسی زوج/زوج درمانگر[20 ویژگی زوج‌درمانگر خوب + وظایف]

 زوج درمانگر

در تعریف واژه ی زوج ‌درمانگر باید بگوییم که زوج درمانگر فردی است که زوج‌ها می‌توانند برای حل چالش‌ها و تنش‌های رابطه‌ی خود به او مراجعه کنند. در واقع زوج ‌درمانگر همواره سعی می‌کند تا طرفین رابطه را به رو‌به‌رو شدن با مشکلات و چالش‌های رابطه سوق دهد. علاوه بر این کمک‌های زوج‌‌ درمانگر می‌تواند برای هر زوجی مفید باشد، چه زوج‌هایی که به تازگی تصمیم به ازدواج گرفته‌اند که مشاوره قبل از ازدواج می‌تواند برایشان مفید باشد، چه زوج‌هایی که مدت زیادی است که با هم ازدواج کرده‌اند. به طور کلی زوج ‌درمانگر می‌تواند مشکلات هر رابطه‌ای را ارزیابی کند و از به وجود آمدن مشکل‌های احتمالی جلوگیری کند.

ویدیو خلاصه وظایف و مزایا زوج درمانی توسط زوج درمانگر

زوج درمانگر چه کاری انجام می‌دهد؟

زوج‌درمانگر در طول زمان درمان سعی می‌کند تا مواردی را که در کیفیت و دوام یک رابطه اهمیت دارد مورد بررسی قرار دهد و بر اساس این معیار‌ها به راهنمایی زوج‌ها بپردازد. در اینجا سعی کرده‌ایم به چند مورد از این معیار‌ها بپردازیم:

1.یکی از کارهای زوج درمانگر بررسی جنبه‌های شخصیتی زوج‌ها است

جنبه‌های شخصیتی زوج‌‌‌ها من‌جمله سن، جایگاه‌ اجتماعی و اقتصادی، اعتقادات دینی و مذهبی، ارز‌ش‌های اجتماعی همگی در شکل‌گیری یک رابطه‌ بین دو طرف اهمیت دارد و می‌تواند در کیفیت رابطه تاثیر‌گذار باشد. بنابراین بررسی این موارد میتواند اهمیت ویژه ای داشته باشد.

2.دین و مذهب

یکی دیگر از معیار‌هایی که زوج‌درمانگران به بررسی آن می‌پردازند دین و مذهب زوج‌هاست. تفاوت در دین و مذهب لزوما عامل بازدارنده‌ای نیست چراکه در بسیاری از موارد بحث‌ در مورد تفاوت‌‌ها و رسم‌و‌رسوم خود به ایجاد صمیمیت در بین زوجین کمک می‌کند علاوه بر این داشتن مذاهب یکسان نیز می‌تواند به نزدیکی زوجین کمک کند. اما مورد دیگری که اهمیت دارد این است که گاها بعضی از زوجین بدون در نظر گرفتن تفاوت‌های مذهبی با یکدیگر ازدواج می‌کنند که این موضوع در آینده ممکن است مشکل‌ساز شود بنابراین صحبت در مورد این مسائل پیش از ازدواج و کمک گرفتن از زوج‌ درمانگر اهمیت بسیاری دارد.

3.ویژگی‌های قومی

زوج‌درمانگران معتقد‌اند که ازدواج بین افراد با قومیت‌های مختلف می‌تواند سرانجام خوبی داشته باشد به آن شرط که زوج‌ها بتوانند تفاوت‌های یکدیگر را نه از سر اجبار بلکه به خاطر داشتن بلوغ فکری، درک کنند و یکدیگر را در راه رشد شخصیتی کمک کنند.

4.تاریخچه‌ی روان‌شناختی زوجین

تاریخچه‌ی روان‌شناختی زوجین می‌تواند در رابطه‌ی آنها با یکدیگر تاثیر به سزایی داشته باشد. به این صورت که مسائلی مانند تروما یا آسیب‌دیدگی‌های روانی در دوران کودکی می‌تواند نقش مهمی در کیفیت رابطه بین زوج‌ها داشته باشد. زوج ‌درمانگر‌ها به بررسی سابقه‌ی روان‌شناختی هر یک از طرفین رابطه در کودکی می‌پردازند تا ببینند تاثیر آسیب‌های روانی که هریک از زوجین در دوران کودکی با آن مواجه بوده‌اند در رابطه‌ی فعلی آنها چقدر خواهد بود.

5.علاقه یا عدم علاقه به فرزند‌آوری

یکی دیگر از معیار‌هایی که زوج ‌درمانگران به آن توجه می‌کنند علاقه و یا عدم علاقه‌ی هریک از زوجین برای فرزند‌آوری است. این موضوع از این جهت مهم است که طرفین یک رابطه اطلاع ندارند که دیگری ممکن است به فرزندآوری علاقه‌ای نداشته باشد. همچنین نزدیکی و صمیمیت زوجین می‌تواند بعد از تولد فرزند تحت تاثیر قرار بگیرد بنابراین صحبت کردن در مورد این مسئله بسیار اهمیت دارد.

6.تاثیر جنسیت بر روی روابط زوجین

تاثیر جنسیت بر روی روابط زوجین موضوع بسیار مهم دیگری است که زوج ‌درمانگران به آن توجه می‌کنند. اهمیت این موضوع از این جهت است که اغلب زنان برای تداوم رابطه ارتباط به صورت گفتاری را ترجیح می‌دهند اما مردان فعالیت‌های مشترک را کلید دوام رابطه می‌دانند. که این مسئله می‌تواند در طولانی مدت مشکل‌ساز شود بنابراین کمک گرفتن از زوج ‌درمانگران برای حل موضوع‌های این چنینی نیز بسیار مفید واقع می‌شود.

انجام فعالیت های مشترک برای دوام رابطه

7. بررسی تیپ شخصیتی زوجین از کارهای دیگر زوج درمانگر است

تیپ شخصیتی زوجین از موارد دیگری است که بر روی رابطه تاثیرگذار است. به صورت کلی می‌توان گفت که اگر تیپ شخصیتی هر یک از طرفین بر اساس معیار‌های روانشناسی با یکدیگر همخوانی داشته باشد کیفیت آن رابطه نیز بالاتر خواهد رفت. زوج‌ درمانگران سعی می‌کنند به بررسی تیپ شخصیتی زوجین بپردازند تا آنها را در انتخابشان کمک کنند.

8.مثبت‌نگری در رابطه

زوج‌درمانگران معتقد هستند که کاهش مثبت‌نگری در رابطه می‌تواند منجر به فروپاشی رابطه و حتی طلاق زوجین شود. به این صورت که در طول زمان ممکن است افکار منفی جای نگرش مثبت را در رابطه بگیرد و رابطه را دچار مشکل کند.

9.از دیگر کارهای زوج درمانگر مشاوره دادن در مورد روابط جنسی زوجین است

از دیگر مواردی که زوج‌درمانگران به آن توجه می‌کنند روابط جنسی زوجین است. چراکه رضایت نداشتن از روابط جنسی می‌تواند در طولانی مدت موجب نارضایتی طرفین شود و به جدایی آنها منتهی شود. زوج درمانگران با دادن مشاوره جنسی میتوانند به بهبود این مسئله کمک کنند.

زوج‌درمانگر خوب چه کسی است؟

اگر بخواهیم به این سوال که زوج‌درمانگر خوب چه کسی است پاسخ دهیم باید بگوییم که زوج‌ درمانگر خوب در ابتدا سعی می‌کند کار خود را با پرسیدن سوال‌هایی در رابطه با فرهنگ‌ خانوادگی هریک از طرفین رابطه، نحوه‌ی آشنایی آن دو و کیفیت رابطه‌شان آغاز کند. زوج‌ درمانگر خوب در اولین جلسات مشاوره سعی می‌کند تا با از بین بردن تنش‌های سطحی، برداشتی از اهداف درمان و روند درمان پیدا کند و با برنامه‌ریزی درست در جلسات بعدی به زوجین کمک کند تا شناخت بهتری از خود و طرف مقابلشان پیدا کنند.

او با استفاده از تست‌های زوج‌درمانی به زوج‌ها کمک می‌کند تا بینش بهتری نسبت به رابطه پیدا کنند و آگاهی‌شان نسبت به مسائل بالاتر رود. این مرحله اگرچه دشوار است و مستلزم همکاری زوجین با همدیگر و همچنین زوج ‌درمانگر است، به روند بهبود رابطه بسیار کمک خواهد کرد. یکی دیگر از کارهایی که زوج ‌درمانگر خوب انجام می‌دهد تمریناتی است که به زوجین می‌دهد تا با به کارگیری آنها در زندگی روزمره‌شان مهارت‌های خود را افزایش دهند.

۲۰ ویژگی‌ زوج ‌درمانگر خوب

  1. یک زوج‌درمانگر خوب در کارش متخصص و متبحر است.
  2.  او باید توانایی این را داشته باشد که با افراد با نظرات مختلف ارتباط برقرار کند.
  3. زوج درمانگری خوب است که محرم اسرار بیمار باشد و اطلاعات او را به هیچ وجه فاش نکند.
  4. زوجین از او رضایت داشته باشند.
  5.  زوج‌درمانگری قابل اطمینان است که در زمینه‌ی زوج درمانی تجربه داشته باشد.
  6. یک زوج درمان‌گر خوب باید در حوزه‌ی روانشناسی مدرک معتبر علمی داشته باشد.
  7.  باید در کنار منافع مالی خود به منافع مراجعین نیز توجه داشته باشد و آنها را نادیده نگیرد.
  8.  به سوگند‌نامه‌های پزشکی و همچنین اصول اخلاقی وفادار است.
  9. در رابطه با مراجعینی که از وضعیت مالی مناسبی برخوردار نیستند انصاف به خرج دهد تا آنها هم بتوانند از امکانات زوج‌درمانی استفاده کنند.
  10. یک زوج‌درمان‌گر خوب تاکیدش بیشتر بر روی نکات مثبت است تا منفی.
  11. بعد از هر جلسه مشاوره با او تا حدودی احساس آرامش پیدا می‌کنید.
  12. داشتن برنامه و طرح مشخص از ویژگی‌های یک زوج‌درمانگر خوب است.
  13. لحن صدایش آرامش‌بخش و مثبت است
  14. در مشاوره با یک زوج‌درمانگر خوب خودتان راه حل را پیدا می‌کنید و نیاز به دادن راه‌حل نیست.
  15. به شما می‌آموزد که یکدیگر را درک کنید و بی‌احترامی کردن و تهمت زدن را کنار بگذارید.
  16. در جلسات مشاوره با او یاد می‌گیرید زیبایی‌های گذشته را ببینید و از اتفاقات گذشته درس بگیرید.
  17. شما را در جریان روند درمانتان قرار خواهد داد.
  18. زوج‌درمانگری خوب است که زوجین را از تحت فشار قرار دادن یکدیگر منع می‌کند.
  19. یک زوج‌درمانگر خوب شما را قضاوت نمی‌کند و به شما اجازه می‌دهد بدون ترس حرف‌هایتان را بزنید.
  20. او در ابتدای جلسه از شما می پرسد که دوست دارید در مورد چه مسائلی صحبت کنید.

چه زمانی به زوج درمانگر مراجعه کنیم؟

1.زمانی که علاقه و نزدیکی در رابطه‌تان کم‌رنگ شده

یکنواختی در رابطه در رابطه‌هایی که قدمت زیادی دارند طبیعی است اما گاهی پیش می‌آید که علاقه و نزدیکی در رابطه کم‌رنگ می‌شود و ممکن است که منشا آن مشکلی جدی باشد در این زمان لازم است که برای حل آن مشکل به یک زوج ‌درمانگر مراجعه کرد تا با کمک او ریشه‌ی مشکل پیدا شود و راه حل مناسبی برای حل آن به کار گرفته شود.

مراجعه به زوج درمانگر وقتی علاقه بینتان کم شده

2.هنگامی که بحران و یا حادثه‌ای تلخ روی رابطه‌تان تاثیر گذاشته است

گاهی پیش می‌آید که زندگی روی خوشی به ما نشان ندهد و اتفاقاتی ناگوار برای ما رخ دهد. به طور مثال زمانی که بحران و یا حادثه‌ای تلخ برایمان رخ می‌دهد و روی رابطه‌مان تاثیر می‌گذارد. در این هنگام آنچه که بسیاری از زوجین از آن غافل می‌شوند کمک گرفتن از یک زوج ‌درمانگر است و چه بسا که به خاطر همین بی‌توجهی رابطه‌شان را به خطر میندازند.

3.زمانی که زوجین درگیر عادت‌های بد و نادرست می‌شوند

یکی از نکاتی که می‌تواند به رابطه ضربه وارد کند عادت‌های بد و نادرست زوجین است. به طور مثال کمک نکردن در کارهای خانه، تنظیم نکردن زمان خواب و غذا خوردن که همگی می‌تواند منجر به از دست رفتن رابطه شود. در این شرایط راه‌حل‌های یک زوج ‌درمانگر می‌تواند به ترمیم رابطه بسیار کمک کند.

4.هنگامی که نمی‌دانید حرفتان را چطور به همسرتان بگویید

گاهی پیش می‌آید که زوجین نمی‌دانند چطور با هم حرف بزنند و اختلافاتشان را با هم حل کنند. معولا در این شرایط مشکل حل نشده باقی می‌ماند و عموما روند رفع مشکل به دعوا و درگیری ختم می‌شود. در این شرایط مراجعه به زوج ‌درمانگری که بتواند به شما در حل مسائلی که در رابطه‌تان پیش می‌آید کمک کند بسیار اهمیت دارد. زوج ‌درمانگر در اتاق مشاوره فضایی را برای شما به وجود می‌آورد تا بتوانید به دور از دعوا و بحث و جدل مشکلات خود را مطرح کنید و آن‌ها را حل کنید.

5.وقتی که نسبت به هم بی‌اعتماد شده‌اید

عوامل بسیاری می‌تواند در ایجاد بی‌اعتمادی در بین زوجین تاثیرگذار باشد. عواملی مانند خیانت و دروغ که باعث از بین رفتن اعتماد در بین زوج‌ها می‌شود. مراجعه به زوج ‌درمانگر و کمک گرفتن از او می‌تواند اعتماد از بین رفته را بازگرداند و کمک کند تا حس عدم اعتماد در زوج‌ها از بین برود. همچنین مشاوره خیانت نیز در این موارد می تواند بسیار کمک کننده باشد.

کمک زوج درمانگر وقتی نسبت به هم بی اعتماد شده اید

6.زمانی که دائما دعوا و مشاجره می‌کنید

زمانی که دعوا و مشاجره دائما بین زوجین تکرار شود می‌تواند نشانه‌ی خطرناکی برایشان باشد. چراکه اگر دعوا و مشاجره از حالت عادی خود خارج شود می‌تواند رابطه‌ی زوجین را دچار مشکل کند و گاها به فروپاشی رابطه منجر شود. بنابراین مشاوره با زوج ‌درمانگری که دلیل و ریشه‌ی این مشاجره‌ها را پیدا کند می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد.همچنین مشاوره خانواده در این زمینه بسیار موثر می‌باشد.

7.هنگامی که رابطه جنسی‌تان دچار مشکل می‌شود

یکی دیگر از مسائلی که زوج ‌درمانگر‌ها می‌توانند در آن به زوج‌ها کمک کنند مشکل در رابطه‌ی جنسی است. زمانی که رابطه جنسی زوج‌ها دچار مشکل می‌شود و سردی و بی‌میلی در آن به وجود می‌آید نمی‌توان به سادگی از کنار آن رد شد و نیاز است که حتما به آن رسیدگی شود چراکه عدم حل این مشکل می‌تواند منجر به سرد شدن رابطه می شود.

8.برای مشاوره قبل از ازدواج به زوج درمانگر مراجعه کنید

یکی دیگر از کاربرد‌های زوج ‌درمانی مشاوره قبل از ازدواج است. زوج ‌درمانگر می‌تواند با بررسی خصوصیات روانشناختی هر یک از طرفین مشخص کند که آیا در آینده رابطه‌ی خوبی خواهند داشت یا خیر. از مزایای مشاوره قبل از ازدواج جلوگیری از مشکلات ازدواج سنتی نیز می باشد.

9.رابطه‌هایی که زمان زیادی از آنها گذشته اما به ازدواج ختم نشده

گاهی پیش می‌آید که دو نفر زمان زیادی را با یکدیگر در رابطه هستند اما ارتباط آنها به ازدواج ختم نمی‌شود در این شرایط مراجعه به یک زوج ‌درمانگر خوب می‌تواند کمک فراوانی به دو طرف بکند و دلایلی که باعث به سرانجام نرسیدن این رابطه شده را بررسی کند.

10.اختلاف داشتن با خانواده‌ی همسر

یکی دیگر از مشکلاتی که در رابطه‌ی زوجین پیش می‌آید وجود اختلاف با خانواده‌ی همسر است. در این شرایط برای بهبود روابط و بررسی دلیل اختلافات بهتر است که به یک مشاور مراجعه شود تا این مشکل به صورت اصولی برطرف شود و تاثیر منفی روی رابطه‌ی زوجین نداشته باشد.

تست زوج درمانی

تست زوج‌درمانی تستی است که توسط زوج ‌درمانگر گرفته می‌شود. در این تست مشخص می‌شود که رابطه زناشویی شما چگونه است، چه میزان به همسرتان نزدیک هستید و شناختتان از یکدیگر به چه میزان است.

زوج درمانگر خوب در تهران

مراکز مشاوره‌ای زیادی در در تهران هستند که به زوج‌ درمانی می‌پردازند اما آنچه که در انتخاب یک روانشناس خوب اهمیت دارد داشتن احساس راحتی و همچنین اطمینان داشتن به اوست چراکه ما برای اینکه مسائل خصوصی‌مان را با کسی در میان بگذاریم نیاز داریم که به او اعتماد و اطمینان کامل داشته باشیم.

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم