/, ترس و فوبیا/اختلال میسوفونیا (صدابیزاری) چیست ؟

میسوفونیا چیست ؟

میسوفونیا (Misophonia) یا سندروم حساسیت صدایی نوعی اختلال روانی است که در آن شخص با شنیدن برخی صداها از لحاظ فیزیولوژیکی تحریک می شود و از خود واکنش های گاها احساسی یا پرخشگرانه  نشان می دهد .

صداهایی که ممکن فرد درگیر با سندروم میسوفونیا را تحت تاثیر خود قرار بدهد طیف گسترده ای را شامل می شود .

  •  صداهایی مثل صدای برخورد انگشتان با صفحه کلید
  • سر و صدای ایجاد شده به هنگام خوردن یا جویدن چیزی
  • نفس کشیدن دور و اطرافیان
  • صدای چک چک کردن شیر ظرفشویی
  • صدای برف پاک کن

یا هر چیز دیگری که بتواند اعصاب و روان شما را تحت تاثیر خود قرار بدهد می تواند در این دسته بندی جای بگیرند .

اگر کمی دقیق تر نگاه کنیم متوجه می شویم هر صدایی که در یک مدت زمان مشخصی به تعداد دفعات زیادی به گوش شخص برسد ممکن است حس عصبانیت و پرخاشگری را در وی تقویت نماید و اکثر مثال هایی که در بالا ذکر شد همگی وجه اشتراک تکرار زیاد در مدت زمان کوتاه را با یکدیگر برخوردارند .

 

هرآنچه که باید درباره میسوفونیا و تاثیرات آن، علائم، روشهای تشخیص و تست این اختلال و بهترین روشهای درمان حساسیت به صدا یا صدا بیزاری بدانید، در ادامه ذکر گردیده است.

 

واکنش مبتلایان به میسوفونیا به صدا ها :

در بین افرادی که به میسوفونیا مبتلا هستند واکنش ها و ری اکشن های متفاوتی دیده می شود .

ولی در اغلب موارد احساساتی مثل :

  • خشم
  • نفرت
  • وحشت و ترس
  • پریشانی و سردرگمی
  • غم و اندوه

در بین افراد مشاهده می شود .

 

علائم میسوفونیا

برخی از علائم میسوفونیا شامل موارد زیر هستند:

  1. افزایش تنش: شنیدن صداهای مزاحم، می‌تواند تنش روحی و جسمی را در افراد میسوفونیک افزایش دهد. آن‌ها ممکن است احساس عصبانیت، تنفر، استرس و ناراحتی عمده‌ای نسبت به این صداها داشته باشند.
  2. تمرکز ناپذیری: صداهای مشخص میسوفونیک، می‌توانند توجه افراد را پرت کنند و تمرکز آن‌ها را در کارهای روزمره مختل سازند. این ممکن است توانایی افراد را در انجام وظایف روزانه، تمرکز در محیط کاری یا تحصیلی و حتی خواب را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
  3. اضطراب و استرس: اختلال میسوفونیا ممکن است عوارض اضطرابی و استرسی را در افراد ایجاد کند. زمانی که صداهای مزاحم شنیده می‌شوند، افراد میسوفونیک ممکن است اضطراب و نگرانی شدیدی را تجربه نمایند که می‌تواند به مشکلات خواب، مشکلات روزمره و کاهش کیفیت کلی زندگی آن‌ها منجر شود.
  4. بروز رفتارهای اجتنابی: برخی از افراد دارای اختلال میسوفونیا به صورت ناخودآگاه از خود رفتارهای اجتنابی به نمایش می‌گذارند تا از صداهای مشخصی که برایشان ناخوشایند است، فرار کنند. به عنوان مثال، آن‌ها ممکن است تلاش کنند تا از شر محیط‌های پرصدا دوری کنند یا از انجام فعالیت‌هایی که می‌تواند صدای مورد نظر را تولید کند، اجتناب نمایند.

 

میسوفونیا و زندگی اجتماعی :

این اختلال می تواند گرفتاری ها و مشکلات زیادی را در زندگی اجتماعی شما بوجود بیاورد .

در اطراف خود بسیار می بینیم که افرادی بدون هیچ دلیل موجه و مشخصی شروع به بدخلقی و عصبانیت می کنند و وقتی از آنها دلیل خشم درونی شان را می پرسیم هیچ دلیل قانع کننده ای به ذهنشان نمی رسد .در این موارد باید به اهمیت تاثیر محیط و صداهای دور و اطراف به ذهن افراد توجه خود را معطوف کنیم .

به مرور زمان میسوفونیا باعث می شود تا زندگی اجتماعی محدودی را تجربه کنید مثلا در مواردی که افراد از صدای غذا خوردن دیگران اذیت می شوند ، باید آهسته آهسته شخص و اعضای خانواده ، رستوران رفتن با همدیگر را فراموش کنند . یا حتی در تجربه های حاد تر غذا خوردن با سایر اعضای خانواده روی یک میز غذاخوری را باید به خاطره ها سپرد .

کار کردن درمحیط های شلوغ ، رفت و آمد در پاساژ ها ، پارک ها و محیط های تفریحی و …اگرچه برای مردم عادی محیطی برای  کسب آرامش و تجدید روحیه است اما  برای افرادی که از میسوفونیا رنج می برند به مکانی عذاب آور تبدیل خواهد شد و همین اتفاقات می تواند زمینه منزوی شدن و گوشه گیری و افسردگی را در هر فردی تقویت نماید .

سن مبتلایان به میسوفونیا :

سن دقیقی برای شروع بیماری میسوفونیا مشخص نمی باشد اما تحقیقات و گزارشات علمی نشان می دهند که زمینه های این بیماری از حدود 9 تا 13 سالگی آغاز می شود .

میسوفونیا در بین دختران بسیار شایع تر از پسران می باشد و بسیار دیده شده است که این بیماری به سرعت در بین خانم ها بروز پیدا خواهد کرد .

تست میسوفونیا :

افراد بسیاری زیادی هر ساله با داشتن علائمی از میسوفونیا گمان می کنند دچار این بیماری شده اند اما روانشناس خوب با انجام چند آزمایش دقیق می توانند نظر علمی و تجربی خود را با این افراد در میان بگذارد و برای فرد روشن کند که آیا مبتلا به میسوفونیا هست یا صرفا از شنیدن یک سری صدا ها انزجار دارد ؟

یکی از این آزمایش ها آن است که پزشک صداهای مشخصی را برای فرد پخش می کند اگر واکنش نسبت به صدا واکنش جدی و قابل توجهی باشد ، پزشک بر اساس المان های شدتی و عکس العملی متوجه خواهد شد که فرد به میسوفونیا مبتلا می باشد یا خیر ؟

درمان حساسیت به صدا (درمان میسوفونیا) :

در حال حاضر در سراسر دنیا هیچ درمان تضمین شده ای برای میسوفونیا وجود ندارد اما پزشکان و مشاوران سعی می کنند تا با انجام روانکاوی و آنالیز افکار شخص مبتلا به وی کمک کنند تا به جنگ با محدودیت های خود ساخته بروند .

در شکل دیگر این بیماری که فرد از تمامی صداهای دور اطراف رنج می برد و علاقه به زندگی در فضای خلاء مانند دارند ، پزشک روانشناس بالینی سعی می کند تا با یک پل به پزشکان گوش و حلق و بینی از وضعیت فیزیولوژیکی بیمار اطلاعاتی را بدست آورد و فرد مبتلا را متقاعد میسازد این بیماری از لحاظ فیزیولوژیکی و جسمانی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد .

یک دیدگاه

  1. Avatar
    مهدی صفائی دسامبر 12, 2022 در 2:34 ق.ظ پاسخ

    درود و عرض احترام
    بنده بعنوان فردی که بدلیل داشتن احساس اختلالات روانی مدتهاست در اینترنت مطالب سایتهای بسیاری رو مطالعه میکنم به قطع میگم که شما بهترین روانشناسی هستید که شناختم

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم