//مشکلات کودکان طلاق [کاهش آسیب های کودکان طلاق + نحوه برخورد]

مشکلات کودکان طلاق

مشکلات کودکان طلاق به مجموعه‌ای از مشکلات و تهدیداتی اشاره دارد که کودکان در دوران طلاق و جدایی والدین و پس از آن، در ادامه زندگی، تجربه می‌کنند. این مشکلات ممکن است به صورت فیزیکی، روانی و اجتماعی بروز پیدا کنند و تأثیرات زیادی بر رشد و توسعه کودک داشته باشند.

برخی از مشکلات کودکان طلاق عبارتند از:

  • اختلالات روانی
  • پرخاشگری
  • احساس گناه
  • منزوی شدن و تمایل به تنهایی
  • خلاء عاطفی
  • دوگانگی ناراحتی و خوشحالی
  • استرس و اضطراب
  • مشکلات تحصیلی
  • مشکلات در روابط اجتماعی
  • کاهش اعتماد به نفس

 

آسیب های کودکان طلاق

کودکانی که والدینشان از هم طلاق می گیرند،دچار مشکلات و آسیب‌های فراوانی می‌شوند.در واقع این کودکان قربانی تصمیم پدر و مادر خود می شوند. طلاق والدین خواه‌ناخواه زندگی فرزندان را تحت تاثیر قرار می دهد. کودکان در این دوران شرایط سخت ،استرس و اضطراب زیادی را تحمل می کنند.پدر و مادر باید در جریان این اتفاق مراقب وضعیت فرزندان خود باشند و درست تصمیم بگیرند،کودکان و فرزندان خود را از آسیب‌های ناشی از طلاق محافظت کنند. پس از طلاق کودکان زندگی زندگی جدید و متفاوت با قبل را تجربه خواهند کرد. در خانواده هایی که طلاق همراه با دعوا و تنش و قهر همراه باشد کودکان شاهد این اتفاقات خواهند بود و مدتی در محیطی پر تعارض و تنش زندگی می کنند. در ادامه به مشکلات رفتاری و روحی کودکان بعد از طلاق می پردازیم.

مشکلات روانی و رفتاری کودکان طلاق

مشکلات روانی کودکان طلاق

بسیاری از کودکان بعد از طلاق والدین رفتارهای زیر را از خود نشان می دهند:

پرخاشگری

کودکانی که در دعوا های فیزیکی و لفظی والدین خود حضور داشتند بعد از طلاق رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگرانه از خود بروز می‌دهند.

اختلالات روانی

در جریان جدایی والدین بسیاری از کودکان دچار اختلالات روحی و روانی متعددی از جمله افسردگی،اضطراب،ترس از تنهایی،بی قراری و حس عدم امنیت را تجزیه می کنند. گاهی عده‌ای از آنها به سمت مصرف مواد مخدر و خودکشی می رود.

 احساس گناه

عده ای از کودکان خود را مقصر طلاق والدین می دانند و فکر می‌کنند که آنها دلیلی برای جدایی بوده اند. پدر مادرها باید قبل از طلاق دلایل خود را برای جدایی به کودکان،متناسب با درک و فهم کودک توضیح دهند تا از احساس گناه کودک جلوگیری کنند.

منزوی شدن

اغلب کودکان به دنبال اتفاقات جدایی و طلاق افسرده شده و منزوی می‌شوند.گاهی حس می‌کند که والدینشان آنها را ترک کردند،به همین دلیل از بودن در اجتماع و اعتماد به دیگران خودداری می‌کنند.

خلاء عاطفی

کودکان بعد از طلاق والدین معمولاً دچار خلا عاطفی می شوند. یک کودک برای اینکه از لحاظ عاطفی تامین باشد به محبت و عشق مادر و پدر باهم نیاز دارد و فقط زندگی با یکی از آنها نمی تواند نیاز عاطفی کودک را تامین کند.

دوگانگی ناراحتی و خوشحالی

بعد از طلاق والدین،کودک نمی‌داند از جدایی مادر پدر ناراحت باشد یا از تمام شدن دعوا و تنش های قبل از جدایی خوشحال باشد و دچار سردرگمی و دوگانگی می شود.

مشکلات کودکان طلاق در مدرسه و جامعه

کودکان طلاق نه تنها در خانواده دچار مشکل می شوند بلکه در جامعه و مدرسه هم سختی و مشکلاتی را تجربه می کنند.اینکه کودک در کنار هم سن و سال های خود زمانی را در طول روز بگذراند و زندگی پدر و مادر و شرایط هم کلاسی ها و دوستانش را با خود مقایسه کند باعث حس کمبود و افسردگی در کودک می شود. همچنین وجود مشکلات پس از جدایی والدین باعث افت تحصیلی کودک شده.مقایسه شدن کودک با دیگران از لحاظ تحصیلی می‌تواند آسیب‌هایی را به او وارد کنند ،بنابراین رفتار معلمان و والدین در رابطه با این مسائل باید آگاهانه و و بر اساس شرایط کودک باشد.

 آسیب های طلاق

طلاق آسیب های فراوانی بر زنان مردان و کودکان دارد. طلاق زوجین به دلایل مختلف اتفاق می‌افتد دلایلی که خودشان به خانواده آسیب می رسانند،با این وجود عوارض و آسیب‌های دیگری هم بعد از طلاق وجود دارند. با انجام مشاوره طلاق می‌توانند عوارض آسیب ها را به حداقل رساند.مدیریت و رسیدگی به فرزندان بعد از طلاق از موارد مهمی است که والدین باید نگاه آن در این مورد تصمیم بگیرند.این آسیب‌های طلاق است که مشکلات اجتماعی و روانی را برای کودکان ایجاد میکند.

رفتار با کودک طلاق

با کودکان طلاق چگونه رفتار کنیم؟

کودک شما بیش از هرچیز به مهر و محبت شما نیاز دارد.طلاق شما نباید این حس را به او القا کند که برایتان بی ارزش است.کودک شما این بین آسیب و سختی‌ها را تحمل کرده است و باید سعی کنید همواره و عشق ورزید.اگر بعد از طلاق در کنار کودکتان زندگی نمی کنید دلیل نمی‌شود که دیگر به عشق و محبت شما احتیاجی ندارد،بلکه بیشتر از قبل به آن نیاز دارد.

باج دادن ممنوع

بیشتر مادر و پدرها و بعد از طلاق سعی می‌کنند با خریدهای زیاد و بها دادن بیش از حد به کودک کمبود محبت و وجود خود را برایش جبران کنند.این کار اشتباه است و والدین باید با رفتار های اصولی و بر اساس شرایط کودک خود مشکلات و کمبودهای ناشی از طلاق را بهبود دهند.

ارتباط با همسر سابق

فرزند شما در بعضی از شرایط نیاز به وجود همزمان پدر و مادر خود دارد،ممکن است این شرایط باعث ارتباط شما با همسر سابقتان شود. هرچند ممکن است خوشایند شما نباشد اما برای خوشحالی و سلامت روحی فرزندتان باید این شرایط را بپذیرید.شاید فکر کنید پس خودم چی؟ شما می توانید با رعایت یکسری موارد شرایط را برای خود و فرزندتان طوری تغییر دهید تا آسیب کمتری ببینید.

سوالات بی اساس از کودک

بسیاری از زنان و مردان بعد از طلاق به علت کنجکاوی سوالات بی‌پایه و اساس زیادی از کودک خود درباره همسر سابق میپرسند.این باعث می شود که کودک نسبت به شما بی اعتماد شود. شما باید سعی کنید زمانی که با کودک خود هستید فقط به او بپردازید.

بدگویی از همسر سابق

هیچ وقت سعی نکنید از همسر سابق خود پیش فرزندتان بد گویی کنید.بعضی از مادر پدر ها وقتی که با کودک خود تنها هستند سعی در تخریب و بد گوی درباره همسر سابق خود دارند.این باعث می شود که ذهن کودک نسبت به پدر یا مادر خود خراب شود و دچار دوگانگی شود.

مشکلات کودکان بعد از طلاق در جامعه و مدرسه

رفتار با کودکان طلاق در مدرسه

رفتار آگاهانه مسئولان و معلمان با کودکان طلاق بسیار مهم است و مشکلات این کودکان را در مدرسه کم می کند.رعایت موارد زیر در رفتار معلمان و مربیان با کودکانی که والدین شان از هم جدا شدن بسیار مهم است:

  • معلمان باید هنگام صحبت درباره خانواده و مسائل مربوط به آن به خانواده های طلاق و فرزندان طلاق هم اشاره داشته باشد.
  • بدون هیچ گونه قضاوت منفی و مثبتی درباره آنها صحبت کند.
  • در رفتار با بچه های طلاق سعی کنند رفتاری به دور از ترحم با آن‌ها داشته باشند.
  • با آن‌ها محترمانه رفتار کنند و از آنها بخواهند درباره خانواده خود صحبت کنند.
  • بعضی از کودکان از این مسئله برای انجام ندادن تکالیف خود سوء استفاده می‌کنند.معلمان باید از آنها بخواهید که مانند بقیه دانش آموزان برنامه درسی خود را انجام دهند،اما شرایط روحی و رفتاری آنها را در این موضوع در نظر بگیرند طوری که به درس و تحصیل آنها ضربه ای وارد نشود.

راه های کاهش استرس طلاق در کودکان

طلاق والدین آسیب ها و استرس هایی را برای کودکان به همراه دارد.بنابراین کاهش استرس ناشی از طلاق امری مهم است که والدین باید به آن توجه کنند. این رفتار شما است که به کودکتان آرامش می دهد و استرس او را کم می کند یا باعث می شود بیشتر به او آسیب برسد .زمانی به کودک خود درباره طلاق صحبت کنید که در این باره فکر کرده باشید و یک تصمیم قاطعانه با همسر خود گرفته باشید. زمانی که خودتان احساس گناه داشته باشید این احساس گناه را به کودک خود هم منتقل می‌کنیم و این باعث ایجاد استرس زیاد در کودک می شود.

سعی کنید علت جدایی خود و همسرتان را برایش توضیح دهید و کودکتان را توجیه کنید.مبادا خیال کند که او باعث این جدایی است و احساس گناه کند.به او بگویید که نقشی در این تصمیم نداشته است و به او اطمینان خاطر دهید. به کودک خود توضیح دهید که بعد از طلاق وقتی که با یکی از والدین خود زندگی می کند به این معنا نیست که والدین دیگر او را دوست ندارد و او را نمی خواهد.به او بگویید تا زمانی که به بلوغ برسد باید با یکی از والدین خود زندگی کند.به او بگویید که این جدایی باعث نمی شود که دیگر فامیل های پدر یا مادری خود را از دست بدهد.

سعی کنید در طی طلاق مدرسه و مهدکودک فرزند خود را عوض نکنید تا دوستانش را از دست ندهد. شما می توانید برای کاهش استرس طلاق در کودکان به روانشناس مراجعه کنید.روانشناس با تجربه و تخصصی که در زمینه مشکلات و موضوعات خانواده دارد می تواند شما را در این مسیر به درستی راهنمایی کند. همچنین می توانید از مشاوره طلاق و مشاوره خانواده استفاده کنید.

مشکلات کودکان طلاق در بزرگسالی

کودکان بعد از طلاق والدین در بزرگسالی هم دچار مشکلاتی می شوند. از جمله:

  • فرزندانی که در دوران کودکی در معرض استرس و تنش زیادی بودن در بزرگسالی دچار استرس زیاد و عصبانیت می شوند.
  • اکثر آنها به دلیل افسردگی و انزوا بعد از طلاق والدین در بزرگسالی عزت نفس پایینی دارند.
  • بسیاری از آنها نسبت به جنس مخالف بدبین می شود و ترس از ازدواج دارند.آنها می ترسند اتفاقاتی که برای مادر و پدرشان رخ داده در زندگی خودشان به وجود آید.
  • آنها بعد از ازدواج به همسر خود سخت گیری می کنند و می خواهند زندگی و ازدواج خود را حفظ کنند.
  • اغلب آنها کمبود محبت مادر یا پدر را از کودکی تا بزرگسالی تجربه می کنندو ممکن است افرادی حسود شوند.

مشاوره کودکان طلاق

مشاوره کودکان برای طلاق والدین

کمک و راهنمایی کودک برای مقابله با مشکلات و تطابق خود با شرایط طلاق والدین امری بسیار مهم است.مراجعه به روانشناس کودک به منظور حمایت از فرزندان و راهنمایی بهتر والدین برای طلاق میباشد.کودکان در زمان طلاق بسیار آسیب پذیر هستند و نمی تواند تمام احساسات و شرایط به وجود آمده بعد از طلاق را درک کنند.حتی بسیاری از آنها قادر به بیان احساسات و مشکلات خود در قالب جملات نیستند.مراجعه به روانشناس خوب و انجام مشاوره میتواند به والدین کمک کند تا با یادگیری مهارت های فرزندپروری طلاق را به یک فرایند مشارکتی تبدیل کنند.کودکان در هر سنی در مواجهه با طلاق والدین سوالات و سردرگمی هایی دارند.والدین نسبت به فرزندان خود بسیار دلسوز هستند و برای رفع نیازها و حمایت از آنها تلاش می‌کنند اما مشاوره طلاق برای کودکان بسیار مهم است حتی در برخی کشورها بعد از طلاق اجباری می باشد که این خود اهمیت این امر را نشان می دهد.

 


سوالات متداول

آیا همه کودکان طلاق، به مشکلات و آسیب های مورد اشاره، مبتلا می گردند؟

خیر. ممکن است همه آن ها درگیر آسیب ها و مشکلات مذکور نشوند. با این حال، تقریبا همه آن ها در معرض این آسیب ها قرار داشته و نسبت به کودکان عادی،پتانسیل بیشتری برای درگیری با مسائل فوق دارند.

چگونه می توان از مشکلات و آسیب های کودکان طلاق جلوگیری کرد؟

والدین باید پیش از هرچیز توجه داشته باشند که آن ها در حال تصمیم گیری برای یک زندگی دو نفره نیستند. بلکه تصمیم آن ها معطوف به یک زندگی جمعی سه نفره یا بیشتر است که همه را تحت تاثیر قرار می دهد.توجه به نیازهای کودکان، کمک گرفتن از درمانگران و مشاوران و دریافت آموزش های لازم درباره شیوه صحیح تعامل با این کودکان، نقش موثری در کاهش مشکلات آنان خواهد داشت.

آیا ممکن است کودکان طلاق، در زندگی شخصی خود نیز با طلاق مواجه شوند؟

این یک قاعده کلی درباره کودکان طلاق نیست و نمی توان گفت که همه آن ها به این امر دچار می شوند. اما در صورتی که آسیب های ناشی از طلاق والدین تا بزرگسالی ادامه یافته و مورد درمان و بهبود قرارنگیرد، ممکن است موجب تجربه دوباره این امر گردد.

دیدگاه خود را بنویسید

Open chat
24ساعته پاسخگوی شما هستیم