انواع اختلال یادگیری (بررسی کامل انواع اختلالات یادگیری)
اختلال یادگیری چیست؟
به طور کلی اختلال یادگیری در کودکان طیف گسترده ای از اختلالات و مشکلات در زمینه یادگیری و آموختن را در بر می گیرد که بر خلاف تصور بسیاری از افراد، به معنای کند ذهن بودن و یا وجود برخی نواقص در هوش کودک نیست؛ بلکه کودکانی که درگیر اختلال یادگیری هستند، مغزشان متفاوت با سایر کودکان عمل می کند.
این محتوا توسط دکتر شقایق درویشی مطالعه و تایید شده است (این محتوا جهت آگاهی شما نسبت به اختلال یادگیری نوشته شده است و هر گونه اقدامی ممکن است تاثیرات متفاوتی داشته باشد و باید زیر نظر مشاور (ارتباط سریع با مشاور: ۰۲۱۸۸۲۱۷۰۸۸) باشد.)
اختلال های یادگیری انواع مختلفی دارند که شایع ترین آن ها در زمینه خواندن، نوشتن، حل مسائل ریاضی، گوش دادن و همچنین صحبت کردن و برقراری ارتباط موثر با سایرین می باشد. در واقع می توان گفت که اختلال یادگیری و یا ناتوانی در یادگیری بر روی نحوه پردازش اطلاعات و داده ها توسط مغز فرد، تاثیر مستقیم می گذارد که میزان این تاثیرگذاری از خفیف تا شدید متفاوت است.
علائم اختلال های یادگیری، عموما در زمانی که کودک تحصیل را شروع می کند، در اوایل دوران مدرسه خود را نشان می دهد؛ در صورتی که در برخی از افراد، این دسته از اختلالات تا سنین نوجوانی و یا حتی بزرگسالی تشخیص داده نمی شود.
حال سوالی که ممکن است ذهن بسیاری از افراد را در رابطه با اختلال های یادگیری درگیر کرده باشد، این است که فردی که اختلال یادگیری دارد، ضریب هوشی پایینی نسبت به سایر افراد دارند یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که افرادی که اختلال یادگیری دارند، ضریب هوشی های متوسط و یا بالاتر از حد متوسط دارند و تنها تفاوت آن ها با سایر افراد در زمینه پردازش اطلاعات توسط مغز می باشد.
در مقاله سعی کرده ایم اختلالات یادگیری را از جنبه های مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم و شما را با أنواع اختلال یادگیری بیشتر آشنا کنیم. ما را تا پایان این مطلب همراهی کنید…
drshaghayeghdarvishi.ir
أنواع اختلالات یادگیری:
اختلال یادگیری، طیف عظیمی از مشکلات مرتبط با یادگیری را در بر می گیرد که انواع مختلفی دارد. همواره افراد درگیر اختلالات یادگیری، ممکن است درگیر یک یا چند نوع از اختلالات یادگیری باشند. در ادامه سعی داریم انواع اختلالات یادگیری را به صورت کامل معرفی کنیم تا هر چه بهتر با انواع اختلالات یادگیری آشنا شوید. و درصورت وجود این اختلالت در نوجوان خود بهتر است هر چه سریع تر از روانشناس نوجوان کمک بگیرید.
اختلال در خواندن:
یکی از شایع ترین انواع اختلالات یادگیری، اختلال در خواندن است که با نام های نارسا خوانی، خوانش پریشی و دیسلکسیا نیز شناخته می شود. با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی افرادی که درگیر اختلال خواندن هستند، این اختلال به دو نوع کلی تقسیم می شود. دسته اول، شامل افرادی می شود که درگیر مشکلات پایه ای در رابطه با درک صداها، هجی کردن کلمات، حروف و… هستند و دسته دوم، شامل افرادی می شود که مشکلاتی در رابطه با خواندن و درک مطلب دارند که این دسته از مشکلات، درک معنی عبارات مختلف، رمزگشایی کلمات و درک گرامر را در برمی گیرد.
اختلال در نوشتن:
از جمله اختلالات یادگیری، اختلال در نوشتن می باشد که با نام های دیگری همچون نوشتار پریشی و دیسگرافیا نیز معرفی می شود. اختلال در نوشتن به دو گروه اختلال نوشتن ساده و اختلال بیان نوشتاری تقسیم می شود که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
اختلال در نوشتن ساده در واقع اختلال فیزیکی به شکل دادن ظاهر کلمات و حروف گفته می شود و دسته دیگر، اختلال بیان نوشتاری است که به شرایطی گفته می شود که فرد نمی تواند افکار خود منسجم و سازماندهی کند و بر روی کاغذ به صورت نوشتاری، پیاده سازی کند.
افراد مبتلا به این اختلال معمولا با مشکلاتی در املا، دستور زبان، واژگان و مشکل در تفکر و نوشتن سر و کار دارند.
اختلال در نوشتن در دانش آموزان بسیار شایع است که با علائمی نظیر غلط گرفتن مداد و یا خودکار در دست و یا تنش بدنی در هنگام نوشتن دیده می شود.
اختلال در درک ریاضیات:
اختلال در ریاضی یا به زبان دیگر دیس کلکولیا یکی دیگر از انواع اختلالات روانی می باشد که اغلب کودکان با آن دست و پنجه نرم می کنند. این اختلال در کودکان در حین انجام تمرینات و محاسبات دیده می شود؛ اما به معنی اختلال در یادگیری آن ها نیست! به طور مثال معمولا کودکان در تسلط بر روی قوانین و قواعد اعداد و ارقام و یا محاسبه آن ها مشکل دارند.
دانش آموزانی که دچار این اختلال هستند معمولا علائمی نظیر شمارش ارقام با انگشتان یا اشیا، عدم درک از اعداد بزرگ و روابط ریاضی بین آن ها، خواندن ساعت و … دارند. در دانش آموزانی که درگیر این اختلال هستند، دیده شده است که برای حل یک مسئله ریاضی روش محاسبه را تغییر می دهند و از روش های جدید استفاده می کنند. همچنین این دسته از افراد ممکن است در مسائلی نظیر زمان، اندازه گیری و همچنین برآورد نیز مشکل داشته باشند.
drshaghayeghdarvishi.ir
اختلال در بینایی:
چشم، یکی از ابزارهای اولیه انتقال مفاهیم و اطلاعات به مغز انسان می باشد. در صورتی که در پردازش بینایی، مشکلی وجود داشته باشد، کلیت فرایند یادگیری تحت تاثیر قرار می گیرد و فرد ممکن است در مهارت های حرکتی، خواندن، نوشتن و… مشکلاتی داشته باشد.
اختلال پردازش بینایی بدین صورت است که فرد درگیر به این اختلال، وجود برخی از تفاوت های ظریف بین اشکال مختلف را به درستی درک نمی کند، در حین خواندن کلمات را جا می اندازد، اعداد و حروف مختلف را برعکس می کند، بین دامنه حرکتی دستان خود و بینایی، نمی تواند هماهنگی لازم را ایجاد کند و در رابطه با عمق و فاصله درک نادرستی دارد.
اختلال در شنوایی:
از دیگر اختلالات یادگیری، اختلال در پردازش شنوایی می باشد که توانایی پردازش صحیح شنوایی با نام زبان پذیرا نیز توسط متخصصین شناخته می شود. در واقع افرادی که درگیر اختلال در پردازش شنوایی هستند، ممکن است در ترتیب صداها، دچار مشکل شوند و نتوانند صداهای مختلف را به درستی پردازش کنند.
به طور کلی افرادی که درگیر اختلال در شنوایی هستند، در تفسیر اطلاعات دریافتی از طریق گوش، مشکل دارند و در واقع اطلاعات ورودی را به درستی تفسیر نمی کنند. به عنوان مثال برخی از صداها را به صورت کامل فیلتر می کنند.
اختلال حرکتی:
نوع دیگری از اختلالات یادگیری، اختلال در مهارت های حرکتی می باشد که به دو دسته کلی تقسیم می شود که در ادامه به معرفی این دو نوع می پردازیم: دسته اول وجود اختلال در مهارت های حرکتی ظریف می باشد که شامل وجود اختلال های حرکتی در کارهای ظریف نظیر بریدن با قیچی و یا نوشتن می شود. دسته دوم نیز وجود اختلال در مهارت های حرکتی فیزیکی تر و اصلی تر می باشد که شامل وجود اختلال حرکتی در فعالیت هایی نظیر راه رفتن، دویدن، پریدن و… می شود.
در واقع اختلال یادگیری حرکتی از عدم برقراری ارتباط مغز با سایر اندام ها نشعت می گیرد. از جمله علائم شایع اختلال یادگیری حرکتی می توان به عدم نگه داشتن مداد و یا سایر وسایل در دست، عدم توانایی کودک در بستن دکمه های لباس و… اشاره کرد.
اختلال پردازش زبان:
اختلال پردازش زبان، از جمله زیر مجموعه های پردازش شنوایی می باشد که زمانی دیده می شود که فرد مبتلا، در پردازش زبان گفتاری درگیر چالش های بسیاری شود و نمی تواند به صداها و گروهای صوتی مختلف معنا ببخشد. در واقع این دسته از افراد در تشکیل کلمات مختلف، جملات و متون مختلف به مشکل می خورند.
منابع:
ثبت ديدگاه