روان درمانی چیست؟
روان درمانی به نوعی از درمان گفته می شود که در طی سالیانی که از این روش به عنوان درمان استفاده می شود، به میلیون ها انسان کمک کرده است تا مشکلات و اختلالات روانی خود را به صورت ریشه ای درمان کنند.
روان درمانی یا گفتار درمانی، به شیوه ای از درمان گفته می شود که در طی آن مشاور و یا روانشناس با استفاده از تکنیک ها و روش های گوناگون، در صدد بر طرف کردن مشکلات و آسیب های روانی فردی می باشد.
در روان درمانی، روان درمانگر یا روانشناس با صحبت کردن، مشاهده و تحلیل رفتارهای فردی شخص، سعی می کند مشکلات روانی فرد را ریشه یابی کند و سپس برای درمان مشکلات و اصلاح رفتارهای غلط، راهکارهای مناسب ارائه می دهد.
علاوه بر درمان مشکلات فردی و بیماری های روانی، در روان درمانی، فرد با شخصیت خود بیشتر آشنا می شود و به خود شناسی می رسد. به همین علت فرد با شرکت در جلسات روان درمانی می آموزد که در مراحل مختلف زندگی خود، چگونه با مشکلات خود رو به رو شود و از بهترین راهکارها در مواجهه با مشکلات استفاده کند.
انواع روان درمانی:
روان درمانی، با توجه به مشکلات و اختلالات فرد، انواع مختلفی دارد که در هر یک از انواع روان درمانی، از تکنیک ها و فاکتورهای مختلف جهت درمان و یا بهبود شخصیت فرد، استفاده می شود. در ادامه سعی داریم انواع روان درمانی را به صورت کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم…
روان درمانی تحلیلی:
روان درمانی تحلیلی و یا روان درمانی روانکاوانه از جمله موثرترین روش های درمانی محسوب می شود که در طی آن، روان درمانگر با گوش دادن به صحبت های بیمار در رابطه با اتفاقات گوناگون زندگی وی، الگوها و رویدادهای تاثیر گذار را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهند و به ضمیر ناخودآگاه بیمار دست می یابد.
در این روش درمان، روان درمانگر با استفاده از تکنیک های گوناگون نظیر تداعی آرزو، مشاهده حالات احساسی، تفسیر رویاهای وی و… سعی می کند که فرد بینش و آگاهی کافی نسبت به شخصیت درونی خود پیدا کند و در نهایت بتواند با مشاوره روانکاوی مشکلات خود را برطرف کند.
رفتار درمانی:
هر فرد در طول زندگی خود با توجه به اتفاقات گوناگونی که در طی زندگی وی از کودکی تا بزرگسالی رخ داده است، ممکن است رفتارهای ناسازگاری داشته باشد که در برخی از موارد کلیت زندگی وی را در برمی گیرد.
برای ایجاد تغییر در رفتارهای ناسازگار افراد، روان درمانگر در رفتار درمانی از تکنیک های گوناگون استفاده می کند.
در واقع در رفتار درمانی، رفتارهای مطلوب تقویت می شوند و رفتارهای ناسازگار از بین می روند. در طی جلسات رفتار درمانی، روان درمانگر با تجزیه و تحلیل رفتارهای فرد، حالات چهره، صحبت های او و… با بیمار تمرین می کند که عادات و رفتارهای ناسازگار خود را بشناسد و آن ها از بین ببرد.
شناخت درمانی:
از دیگر انواع روان درمانی می توان به شناخت درمانی اشاره کرد. در شناخت درمانی، روان درمانگر بر روی شناسایی افکار و باورهای منفی و ناسازگار فرد، تمرکز دارد. در واقع در طول درمان، روان درمانگر رفتارها و عملکرد فرد را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد و ناهنجاری های رفتاری را وی را شناسایی می کند و در نهایت افکار مثبت و منطقی را جایگزین آن می کند. هدف از این روش درمان بهبود رفتار و خلق و خوی فرد وی می باشد.
درمان شناختی رفتاری:
در این نوع روان درمانی، روان درمانگر با بررسی رفتارها و ویژگی های شخصیتی بیمار سعی می کند که رفتارهای ناهنجار تاثیر گذار وی را به درستی شناسایی کند. سپس با استفاده از تکنیک ها و عملکردهای گوناگون رفتارهای مثبت را جایگزین رفتارهای ناهنجار وی می کند.
در نهایت در این روش، روان درمانگر با علم بر شخصیت رفتاری بیمار به بیمار در درمان اختلالات مختلف نظیر اختلال خواب، افسردگی و اضطراب، اعتیاد و… کمک می کند.
چه کسانی به روان درمانی نیاز دارند؟
بر خلاف باور بسیاری از افراد، روان درمانی صرفا به منظور درمان اختلالات و مشکلات آسیب زا مورد استفاده قرار نمی گیرد؛ بلکه تمامی افراد برای داشتن ارتباطی موثر و رفتارهای مثبت و منطقی می توانند در جلسات روان درمانی شرکت کنند.
اما به طور کلی روان درمانی برای برخی از افراد الزامی و ضروریست که در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم:
افرادی که اضطراب شدید دارند:
امروزه با توجه به شرایط زندگی های روزمره، بسیارب از افراد استرس و اضطراب را تجربه می کنند؛ اما در برخی از موارد این اضطراب ها مزمن و شدید شده و منجر به بروز اختلالاتی چون اختلال اضطراب اجتماعی و.. می شوند که می تواند کلیت زندگی یک فرد را در بر گیرد. افراد درگیر اضطراب شدید و مزمن، با شرکت در جلسات روان درمانی، مشکلات و ریشه اضطراب و استرس خود را با کمک روان درمانگر شناسایی می کنند. در نهایت روان درمانگر با استفاده از تکنیک های گوناگون، اضطراب و استرس فرد را کاهش می دهند و در نهایت فرد در روند بهبود قرار می گیرد.
افرادی که درگیر افسردگی هستند:
افسردگی از جمله بیماری های شایع در سراسر جهان محسوب می شود که بسیاری از افراد در طول زندگی خود با آن دست و پنجه نرم می کنند. در صورتی که افسردگی درمان نشود می تواند بر روی کیفیت زندگی فرد تاثیرات منفی بسیاری داشته باشد.
افرادی که احساس افسردگی دارند، می توانند با شرکت در جلسات روان درمانی، این بیماری را ریشه یابی کنند. در جلسات روان درمانی، بیمار با صحبت کردن، مشکلات، غم و اندوه و سایر احساسات و عواطف خود را برای روان درمانگر شرح می دهد و در نهایت در مشاوره افسردگی با بررسی اطلاعات، راهکارهایی برای درمان افسردگی به بیمار ارائه می شود و به بیمار کمک می کند تا زندگی بدون افسردگی را تجربه کند.
افرادی که ارتباط صحیحی با اطرفیان خود ندارند:
همان طور که در قسمت های قبل گفته شد، افراد با هر سنی، برای داشتن ارتباطی موثر با اطرافیان خود نظیر خانواده، همکاران، هم کلاسیان و درمان اختلالاتی نظیر اختلال شخصیت ضد اجتماعی و.. می توانند در جلسات روان درمانی شرکت کنند.
در جلسات روان درمانی افراد با رفتارهای نادرست خود به صورت کامل آشنا می شوند و با کمک روان درمانگر، رفتارهای منطقی و صحیح را جایگزین آن می کنند؛ در نهایت می توانند در ارتباطات خود بهتر عمل کنند.
در واقع روان درمانگر می کوشد با شناخت رفتارها و عادات رفتاری بیمار، به وی در داشتن زندگی بهتر کمک کند و مشکلات وی را برطرف کند.
افرادی که وسواس فکری دارند:
وسواس فکری، از جمله مشکلاتیست که بسیاری از افراد با آن دیت و پنجه نرم می کنند. وسواس فکری در صورتی که درمان نشود می تواند ماندگار شود و در نهایت می تواند زندگی فرد را مختل کند. به همین علت این دسته از افراد می توانند با شرکت در جلسات روان درمانی، پایه و اساس ایجاد این نوع وسواس را شناسایی کنند و سپس با به کار گیری راهکارهای ارائه شده توسط روان درمانگر، در صدد بهبود وسواس فکری خود قرار گیرند.
روان درمانگر کیست؟
روان درمانگر به فردی گفته می شود که با استفاده از صحبت کردن، به بررسی مشکلات و اختلالات فردی اشخاص می پردازد، مشکلات و اختلالات آن ها را ریشه یابی می کند و در نهایت با ارائه راهکارها و تکنیک های گوناگون، به بیماران در زمینه های مختلف کمک می کند.
روان درمانگر می تواند عادات های رفتاری نادرست را در افراد از بین ببرد، مشکلات عمیق آن ها را ریشه یابی کند، اختلالات گوناگون نظیر افسردگی، اضطراب و استرس را درمان کند و به افراد کمک کند تا زندگی بهتری را تجربه کنند.
فواید روان درمانی:
روان درمانی، به تمامی افرادی که در زندگی خود مشکلات کوچک و بزرگ دارند و یا در رفتارها و عملکردهای خود، دارای مشکلاتی هستند، می تواند بسیار مفید واقع شود. از جمله فواید شرکت در جلسات روان درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- با شرکت در جلسات روان درمانی، مهارت های ارتباطی و گفتاری شما ارتقا پیدا می کند و می توانید ارتباطی موثر با دیگران برقرار کنید.
- روان درمانی به درمان اختلالاتی نظیر افسردگی، استرس، اضطراب، اختلالات خواب و… کمک می کند.
- در روان درمانی، الگوهای رفتاری مثبت جایگزین رفتارهای منفی می شود و در نهایت می توانید با آگاهی از رفتارهای مثبت و منفی، در شرایط مختلف به بهترین شکل رفتار کنید.
- پس از روان درمانی، افراد می آموزند که ارتباطی موثرتر با خانواده، دوستان و همکاران خود داشته باشند.
روان درمانگر چه نوع اختلالاتی را درمان می کند؟
روان درمانگر با استفاده از تکنیک ها و روش های گوناگون می تواند به درمان بسیاری از اختلالات کمک کند. از جمله اختلالاتی که با شرکت در جلسات روان درمانی، درمان می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلال اضطراب
- اختلال شخصیت دو قطبی
- اختلال اعتیاد و مصرف مواد
- اختلال های اشتها (بی اشتهایی و یا پرخوری عصبی)
- اختلال استرس پس از سانحه
- اختلال افسردگی
- اختلال وسواس فکری
- اختلال های مربوط به خواب
ثبت ديدگاه