افسردگی ماژور چیست؟

افسردگی ماژور از جمله اختلال های خلقی محسوب می شود که نوع مزمن افسردگی می باشد. افسردگی ماژور با نام لاتین Major Depressive Disorder  که به اختصار با نماد MDD نیز شناخته می شود، به نوعی از افسردگی گفته می شود که فرد احساس غم و اندوه شدید و مزمن را به صورت مداوم، تجربه می کند.

به طور کلی تمامی افراد در طول زندگی خود ممکن است به دلایل گوناگون احساس غم و یا ناراحتی را تجربه کنند که نباید این احساسات را با اختلال افسردگی ماژور اشتباه بگیرند. در واقع افسردگی ماژور نوعی از افسردگیست که شخص در طولانی مدت به صورت مداوم، احساس غم و اندوه را در مراحل مختلف زندگی خود تجربه می کند.

امروز در سراسر دنیا، افسردگی را به عنوان یک اختلال خلقی شایع می شناسند که همواره افراد زیادی در سطوح مختلف به آن مبتلا هستند.در صورتی که علائم افسردگی افزایش پیدا کند و زندگی شخص را مختل کند، افسردگی تبدیل به افسردگی ماژور می شود.

اختلال افسردگی ماژور، علاوه بر اینکه احساسات شخص را تحت تاثیر قرار می دهد، مشکلات جسمانی نیز برای شخص ایجاد می کند که علائم این اختلال می تواند کلیت زندگی شخص را دربرگیرد و حتی امور روزمره زندگی فرد را مختل کند. به گونه ای که می تواند در امور روزمره شخص نظیر کار، تحصیل و همچنین ارتباط با دیگران، تداخل ایجاد کند.

در این مقاله سعی داریم اختلال افسردگی ماژور را از جنبه های مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. شناخت این اختلال، به افراد مبتلا کمک می کند تا هر چه بهتر جوانب مختلف افسردگی ماژور را بشناسند و سریع تر برای درمان اقدام کنند. با ما همراه باشید…

 

علائم افسردگی ماژور:

به طور کلی علائم افسردگی ماژور از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با بررسی هایی که بر روی بیماران مبتلا به اختلال افسردگی ماژور انجام شده است، افراد مبتلا به این افسردگی چندین علائم شایع دارند که در ادامه آن ها را مورد بررسی قرار می دهیم:

احساس ناراحتی و غم مداوم:

به طور کلی شایع ترین نشانه افسردگی ماژور، احساس غم و اندوه درونی می باشد که در بازه های مختلف زندگی شخص، میزان این غم و ناراحتی کم و زیاد می شود؛ اما به طور کلی، حتی زمانی که فرد در موقعیت و یا شرایط خوبی قرار می گیرد، غم و اندوه وی از بین نمی رود.

علائم یاس و ناامیدی، در افراد مبتلا به اختلال افسردگی ماژور عموما به صورت درونی بوده و این علائم به راحتی توسط سایر افراد قابل تشخیص نیست. گاهی أوقات میزان غم و اندوه در افراد مبتلا، به حدی می شود که برای فرد مشکلات بدنی نظیر بدن درد را ایجاد می کند.

اختلال خواب:

از دیگر علائم افسردگی ماژور می توان به اختلال خواب اشاره کرد که می تواند به صورت کم خوابی و یا پر خوابی شدید در افراد بروز پیدا کند. اختلال خواب خود یکی از عوامل تشدید کننده افسردگی ماژور محسوب می شود؛ به گونه ای که با کاهش و یا افزایش میزان خواب شخص، سطوح ناقل های عصبی تغییر می کند و در نهایت منجر به تشدید بیماری افسردگی ماژور می شود.

اختلال اشتها:

اختلال در اشتها، از دیگر علائم افسردگی ماژور محسوب می شود که می تواند به صورت بی اشتهایی عصبی و یا پرخوری عصبی بروز پیدا کند که از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

از دست دادن علایق:

به طور کلی افراد مبتلا به افسردگی ماژور، علایق خود را از دست می دهند. در واقع این افراد دیگر از سرگرمی ها و فعالیت هایی که در زمان گذشته برایشان خوشایند بود، لذت نمی برند و انگیزه ای برای انجام علایق گذشته خود ندارند. این دسته از افراد، خود را برای لذت بردن مناسب نمی دانند و مدام احساس گناه می کنند.

اختلال در تمرکز و یادگیری:

همان طور که گفته شد، اختلال افسردگی ماژور می تواند بر روی جوانب مختلف شخصیتی فرد تاثیر منفی بگذارد. در واقع افسردگی ماژور می تواند در روند تفکر، یادگیری و تمرکز افراد مبتلا، مشکل ایجاد کند که این امر می تواند بر روی کار و تحصیل آن ها تاثیرات منفی بگذارد.

افسردگی عمده یا ماژور

علل ایجاد افسردگی عمده:

به طور کلی علل اصلی ایجاد افسردگی عمده مشخص نیست و در افراد مبتلا با دلایلی متفاوت ایجاد می شود. اما با توجه به بررسی هایی که بر روی بیماران مبتلا به اختلال افسردگی عمده انجام شده است، برخی از عوامل می تواند احتمال بروز این افسردگی را در فرد را افزایش دهد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

اعتیاد:

به طور کلی احتمال ابتلا به افسردگی عمده در افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند و یا بیش از حد مشروبات الکلی مصرف می کنند، بیشتر است.

شرایط پزشکی خاص:

احتمال ابتلا به افسردگی عمده در افرادی که شرایط پزشکی خاص دارند، نظیر افراد مبتلا به سرطان بیشتر است.

تغییرات هورمون ها:

به طور کلی بر هم ریختن تعادل هورمون ها، می تواند احتمال ابتلا به افسردگی را در افراد افزایش دهد. به عنوان مثال مشکلات تیروئیدی، یائستگی و غیره می تواند منجر به ایجاد افسردگی ماژور شود.

مصرف برخی از داروها:

مصرف برخی از داروها به صورت طولانی مدت می تواند فرد را بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی ماژور قرار دهد. همچنین افرادی که از مکمل های ورزشی نظیر استروئیدها استفاده می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار می گیرند.

بارداری و زایمان:

بارداری و زایمان، منجر به از بین رفتن تعادل هورمون ها در خانم ها شود که این امر می تواند احتمال ابتلا به این نوع از افسردگی را افزایش دهد.

دوران کودکی پر تنش:

افرادی که دوران کودکی پرتنشی را پشت سر گذاشته اند و یا مورد تعرض جنسی و روحی قرار گرفته اند، احتمال ابتلا به افسردگی عمده در آن ها، افزایش پیدا می کند.

 

عوارض افسردگی اساسی:

افسردگی اساسی از جمله اختلالات جدی و شدید محسوب می شود که در صورت عدم درمان، می تواند عوارض بسیاری برای فرد مبتلا به همراه داشته باشد. در واقع این نوع افسردگی می تواند از نظر عاطفی، رفتاری، شخصیتی و یا جسمی تاثیرات منفی بر روی فرد داشته باشد و زندگی شخص را مختل کند. از جمله عوارض شایع افسردگی اساسی یا ماژور می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • از آنجایی که بسیاری از افراد مبتلا، دچار اختلال اشتها می شوند، ممکن است دچار بیماری هایی نظیر کاهش شدید وزن و یا اضافه وزن و در نهایت بیماری هایی نظیر دیابت و یا بیماری های قلبی شوند.
  • افراد مبتلا برای تسکین دادن به غم و اندوه درونی خود ممکن است به مصرف الکل و یا مواد مخدر روی آورند.
  • میزان اندوه در این دسته از افراد ممکن است به حدی برسد که فرد از قرار گیری در اجتماعات گوناگون، هراس داشته باشد و مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شوند.
  • افراد مبتلا به افسردگی اساسی، ممکن است در صورت حاد بودن بیماری، تمایل به خودکشی و یا آسیب زدن به خود پیدا کنند و یا حتی خودکشی های ناموفق داشته باشند.
  • افراد مبتلا افسردگی اساسی یا ماژور، ممکن است در محیط های کاری، مدرسه و یا دانشگاه، دچار مشکل شوند و یا در برخی از موارد شاهد ترک تحصیل و یا استعفا از شغل، هستیم.
  • این دسته از افراد در روابط خود با سایر افراد و یا حتی خانواده دچار مشکل می شوند و شاهد درگیری آن ها با سایر افراد هستیم.

افسردگی اساسی

عوامل تشدید کننده افسردگی ماژور:

برخی از عوامل می توانند بر روی افراد مبتلا به افسردگی ماژور تاثیرات منفی بگذارد و حتی علائم آن ها را تشدید کند. در ادامه به معرفی برخی از عوامل تشدید کننده این اختلال می پردازیم:

از دست دادن عزیزان:

زمانی که افراد مبتلا به افسردگی ماژور به علت مرگ، مهاجرت و یا طلاق، یکی از عزیزان خود را از دست می دهند، شاهد تشدید علائم افسردگی در آن ها هستیم.

تغییرات بزرگ در روند زندگی:

در صورتی که در روند زندگی افراد مبتلا به افسردگی ماژور تغییراتی نظیر جابه جایی محل سکونت، ترک کار، ترک تحصیل، تغییر شغل و… ایجاد شود، ممکن است این اختلال در آن ها تشدید پیدا کند.

اختلاف در رابطه:

در صورتی که این افراد در روابط خود با شریک زندگیشان، درگیری داشته باشند، می تواند بر روی افسردگی آن ها تاثیر منفی داشته باشد.

تنها ماندن:

در صورتی که افراد مبتلا به افسردگی ماژور با سایر افراد در ارتباط نباشند و‌ به اصطلاح تنها بمانند، ممکن است علائمشان تشدید پیدا کند.

 

تشخیص افسردگی ماژور:

افسردگی ماژور از جمله اختلال های خلقی شایع در سراسر جهان می باشد که قابل درمان است. مرحله اول برای درمان افسردگی ماژور، تشخیص صحیح و مشخص کردن سطح پیشروی آن، توسط یک فرد متخصص می باشد.

در صورتی که فرد، تعدادی از علائم این نوع از افسردگی را داشته باشد، می بایست به روانشناس و یا مشاور مراجعه کند. روانشناس با برگزاری جلسات مشاوره، معاینات جسمی، تست های شخصیتی نظیر تست NEO و یا تست  MMPI، آزمایش و… این اختلال را تشخیص می دهد و سطح پیشروی آن را مشخص می کند.

تشخیص صحیح و درمان اختلال افسردگی ماژور تنها با همکاری فرد مبتلا و نزدیکان وی امکان پذیر است. پس از تشخیص این نوع افسردگی، وارد مرحله درمان می شویم که در قسمت بعد به بررسی کامل درمان افسردگی ماژور می پردازیم.

تشخیص افسردگی ماژور

درمان افسردگی ماژور:

با توجه به تحقیقاتی که بر روی بیماران مبتلا به افسردگی ماژور انجام شده است، دو راهکار کلی برای درمان افسردگی ماژور ارائه می شود: روان درمانی و دارو درمانی

با توجه به بررسی و ارزیابی های پزشک، بر روی فرد مبتلا به افسردگی ماژور، روانشناس از روان درمانی و یا دارو درمانی در کنار روان درمانی استفاده می کند تا در کوتاه ترین زمان ممکن تمامی علائم به صورت کامل بر طرف شوند.

در ادامه این دو روش را به صورت کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهیم تا با فرآیند درمان به صورت کامل آشنا شوید:

روان درمانی:

روان درمانی خود انواع مختلفی دارد که برای درمان اختلال افسردگی ماژور بیشتر از دو نوع رفتار درمانی و شناخت درمانی استفاده می شود. در طی روان درمانی، مشاور با برگزاری جلسات مشاوره، می کوشد که با صحبت کردن، وارد منطقه امن بیمار شود و این اختلال را ریشه یابی کند.

پس از ریشه یابی این اختلال، روانشناس می کوشد که با صحبت کردن، رفتارهای مطلوب فرد را تقویت کند و رفتارهای ناسازگار وی را با ارائه راهکارهای مناسب، به صورت کامل بر طرف کند تا فرد بتواند ارتباطی موثر با سایر افراد برقرار کند، از شرایط و موقعیت های مناسب زندگی، لذت ببرد، احساس شادی را تجربه کند و به طور کامل عوامل مثبت  را جایگزین تمامی علائم منفی افسردگی ماژور کند.

لازم به ذکر است که روان درمانی باید توسط فرد متخصص انجام شود و تمامی مراحل به صورت کامل انجام شود. همچنین افراد مبتلا به اختلال افسردگی ماژور برای درمان کامل و بدون بازگشت این نوع از افسردگی لازم است که جلسات مشاوره خود را کامل کنند.

دارو درمانی:

در برخی از افراد، افسردگی ماژور پیشروی می کند و علائم آن تشدید پیدا می کند؛ به همین علت در کنار روان درمانی، دارو درمانی نیز تجویز می شود. داروهای ضد افسردگی بسیاری وجود دارد که با توجه به نوع افسردگی و سطح پیشرفت آن، توسط پزشک تجویز می شود. (لازم به ذکر است که این داروها باید تنها با دستور پزشک مصرف شوند)

 

درمان افسردگی ماژور چقدر طول می کشد؟

به طور کلی نمی توان زمان دقیق برای درمان کامل افسردگی ماژور مطرح کرد؛ چرا که آیتم های بسیاری بر روی مدت زمان درمان، تاثیر گذار است. از جمله عوامل تاثیر گذار برای روی مدت زمان درمان کامل افسردگی ماژور می توان به سطح پیشرفت افسردگی، علت زمینه ای ایجاد این اختلال، علائم بیمار و… اشاره کرد.

لازم به ذکر است که پس از برطرف شدن کامل علائم اختلال افسردگی ماژور، درمان تا مدت زمانی که روانشناس مورد نظر تعیین می کند، ادامه پیدا کند تا احتمال بازگشت این اختلال به حداقل برسد.